Dekleracija ne krši međunarodno pravo

Izvor: S media, 22.Jul.2010, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekleracija ne krši međunarodno pravo



Međunarodni sud pravde u Hagu izneo je svoj stav o tome da odluka privremenih kosovskih institucija o proglašenju nezavisnosti ne krši međunarodno pravo, jer ga se ne dotiče. Ta odluka je doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.


Medjunarodni sud pravde u Hagu opredelio se danas za kompromisno rešenje saopštenjem da deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova nije protivna medjunarodnim pravnim normama, jer međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija.

Na taj način, sud u Hagu nije priznao pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje, a odluku o daljem procesu rešavanja problema Kosova prepustio je Generalnoj skupštini UN.

MSP se danas izjašnjavao o pitanju - da li je jednostrana deklaracija Privremenih institucija samouprave na Kosovu o nezavisnosti (od 17. februara 2008. godine) u saglasnosti s medjunarodnim pravom?

To pitanje je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN oktobra 2008. godine.

Sud se, medjutim, nije opredelio za direktan odgovor - niti da samoproglašena nezavisnost jeste u skladu s medjunarodnim pravom, niti da nije.

MSP saopštava da deklaracija o proglašenju nezavisnosti ne narušava medjunarodno pravo, jer ga se taj akt Prištine praktično ni ne dotiče.

"Medjunarodne pravne norme nemaju nikakvu aktivnu odredbu kojom se ograničavaju deklaracije o nezavisnosti. Prema tome, možemo zaključiti da Deklaracija od 17. februara ne krši medjunarodne pravne norme", navodi se u odluci suda.

Sud je precizirao da ne raspravlja o pravu na samoopredljenje ili pravu na nužnu secesiju.

MSP je zapravo ostao u okvirima svog mandata, koji podrazumeva da se bavi sporovima izmedju država, kao i na činjenicu da medjunarodno pravo niti priznaje pravo secesionističkim pokretima na otcepljenje, niti im ga zabranjuje.

"Slučaj Kosovo" je tako vraćen u Generalnu skupštinu UN, a Srbija je dobila priliku da ispravnost svoje politike potvrdi na jesen u Njujorku.

Savetodavno mišljenje nije obavezujuće za države, ali će, kako su ocenili stručnjaci, imati veliku pravnu, ali i političku i moralnu težinu.

Crkvena zvona i moleban za Kosovo

Na današnji dan povodom iznošenja mišljenja suda o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova zvonića zvona na crkvama Srpske pravoslavne crkve, a sveštenici će potom služiti moleban za povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije.

Zvona će se oglasiti u 17 sati u trajanju od pet minuta, a potom će sveštenici služiti moleban u sabornim i gradskim hramovima.

U saopštenju Sinoda SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej, umoljavaju se arhijereji da "pozovu sveštenike i verni narod da u svim hramovima zvone zvona u trajanju od pet minuta, a da se u sabornim i gradskim hramovima posle oglašenja zvona služi moleban za povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije".

Ovo je prvi put u istoriji najvišeg sudskog organa Ujedinjenih nacija da se izjašnjava o pokušaju secesije.

Srpska delegacija poručila je prvog dana zasedanja da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova predstavlja izazov Ujedinjenim nacijama i autoritetu svetske organizacije, a naročito njenoj sposobnosti da ubuduće deluje na ostvarenju jednog od svojih osnovnih načela - održanju mira i bezbednosti.

Iz MSP su poručili da, iako sudije dolaze iz različitih okruženja sa različitim pogledima u vezi sa tim pitanjem, konačno usvojeni stav predstavljati stav suda u celini.

Osam od 14 stalnih sudija MSP dolazi iz država koje su priznale Kosovo, medju kojima je i predsednik suda Ovada, a ovoga puta iz procesnih razloga izostalo je glasanje sudije iz Kine.



Srbija ne odustaje


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, posle iznošenja

savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, da će Srbija nastaviti sa principijelnom politikom i mirnom političkom borbom za očuvanje svog teritorijalnog

integriteta i suvereniteta.

"Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić novinarima u Hagu i dodao da je sledeći korak rasprava pred Generalnom skupštinom

Ujedinjenih nacija.



Ovada: Sud nadležan


Međunarodni sud pravde u Hagu počeo je danas u 15 časova javnu sednicu na kojoj je, naosnovu zahteva iz rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopštilo savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Međunarodnog suda prvade u Hagu Hisaši Ovada započeo je izlaganje objašnjavajući da taj sud ima pravnu nadležnost da objavi savetodavno mišljenje, na osnovu zahteva iz rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Ovada je istakao da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) situacijom na Kosovu bavio deset godina pre zahteva Sudu da se izjasni o legalnostproglašenja nezavisnosti Kosova, napominjući da se sam Sud bavio situacijom na Kosovu od marta 1998. godine.

Proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine mora se razmatrati u okviru činjeničnog stanja koje je vodilo ka usvajanju deklaracije nezavisnosti, rekao je predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada.

Ovada je kratko podsetio na sukobe 1999. godine i usvajanje rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je stvoren pravni okvir za uspostavljanje međunarodnog prisustva i postavljanje specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN nacija na Kosovu.

U novembru 2005. godine, podsetio je Ovada, imenovan je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN i bivši finski predsednik Marti Ahtisari, koji je sa zainteresovanim stranama na terenu otvorio pregovore o statusu Kosova.

Ovada je rekao da je Savet bezbednosti odobrio imenovanje Ahtisarija i vođenje pregovora, uz osnovne principe Kontakt grupe da se do rešenja treba doći kroz pregovore i da Savet bezbednosti u njih bude aktivno uključen.

Ahtisari je 26. marta 2007. godine podneo izveštaj Savetu bezbednosti u kojem je naveo da posle godinu dana pregovora i konsultacija "strane nisu sposobne da dođu do sporazuma o statusu Kosova".



"Jedino održivo rešenje je nezavisnost, koju bi međunarodna zajednica nadzirala", pročitao je Ovada deo izveštaja koji je Ahtisari podneo 2007. godine.


Ovada je rekao da su od avgusta do decembra 2007. godine održavani pregovori sa zainteresovanim stranama, a pod vođstvom Trojke - EU, Rusije i SAD.

U decembru 2007. godine ponovo je rečeno da strane nisu sposobne da postignu dogovor, naveo je Ovada i istakao da je potom 17. februara 2008. godine doneta Deklaracija o

nezavisnosti Kosova
.

Srbija je reagovala time što je ovu deklaraciju ocenila kao nasilno i jednostrano otcepljenje, koje nema pravne posledice niti u Srbiji, niti na međunarodnoj sceni, završio je Ovada predstavljanje konteksta proglašenja deklaracije o nezavisnosti.

Na odluku se čekalo duže od sedam meseci, od decembra prošle godine, kada je u Međunarodnom sudu pravde održana višednevna rasprava, u kojoj je mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznelo 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom iznele su Srbija, Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz kosovske predstavnike, imale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska,

Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.


Predstavnik Burundija je ocenio da će Kosovo nastaviti da postoji kao entitet, bez obzira na odluku Međunarodnog suda pravde.

Današnjoj sednici Međunarodnog suda pravde prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni.

Skup Srba u Mitrovici u 17.30, više policije na ulicama

U očekivanju mišljenja Medjunarodnog suda pravde o Kosovu, policija je pojačala prisustvo u svim mešovitim sredinama u regionu Kosovske Mitrovice, a Srbi su najavili mirno okupljanje na glavnom gradskom trgu za 17.30 sati.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Rukovodsto "Zastave" zadovoljno odlukom "Fijata"

Ostanimo sabrani i jedinstveni

Belgija očekuje mudrost Srbije

Nada za separatiste širom sveta

MSP neće podržati secesiju

Komentari

Ostavi komentar pedja

22. Jul. 2010 | 10:37

aj boze pomozi, d svi ivimo u slozi i albanci i srbi....u Srbiji

Korab

22. Jul. 2010 | 11:17

Zot i madh ndihmona te jetojme te gjithe ne marredhanje te mira por secili ne shtetin e vet.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.