Deklaracija DSS-a o neutralnosti

Izvor: B92, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija DSS-a o neutralnosti

Glavni odbor DSS-a u Zgradi opštine Stari Grad (FoNet)

Beograd -- Glavni odbor Demokratske stranke Srbije danas usvojio Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije.

Deklaraciju u sedam tačaka prethodno je usvojilo Predsedništvo stranke, a u njoj se kaže da je neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze najbolji način da zemlja sačuva državni integritet i dostojanstvo svojih građana, a u intresu mira.

U tekstu Deklaracije navodi se da vojna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze predstavlja najbolji i najpouzdaniji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost kao temelj svog slobodnog i ukupnog napretka i da obezbedi dostojanstven život svojih građana.

"Vojna neutralnost je najsigurniji garant mira, a politika vojne neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa sopstvenim interesima, a izraz je iskrenog opredeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svetu, agresije i rata", navedeno je u dokumentu.

"Opredeljenost za politiku mira, izgradnju i očuvanje unutrašnje i međunarodne bezbednosti dokaz je da vojna neutralnost nije, niti može biti uperena protiv drugih zemalja i najbolje svedoči o spremnosti Srbije da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama u svetu koje poštuju univerzalna načela međunarodnog prava sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju.

Vojna neutralnost ne isključuje mogućnost saradnje Srbije s drugim zemljama u interesu zajedničke i opšte bezbednosti i omogućava da Srbija razvija svoj sistem bezbednosti u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima, u cilju demokratskog, mirnog i stabilnog razvoja Srbije, navodi se u deklaraciji.

Sednica Glavnog odbora zatvorena je za javnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.