Dejanović: Tekst deklaracije o zločinima nad Srbima do kraja aprila

Izvor: Blic, 13.Apr.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Tekst deklaracije o zločinima nad Srbima do kraja aprila

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da bi tekst deklaracije, kojom se osuđuju zločini počinjeni nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije, mogao da bude završen do kraja aprila ili početka maja.

"Do kraja ove sednice bi, u najvećoj meri, tekst mogao da bude priveden kraju i vrlo je verovatno da bi po završetu ove sednice mogli da stavimo na dnevi red i deklaraciju", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Prema njenim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tekuća sednica bi mogla da bude završena krajem meseca, eventualno početkom sledećeg i do tada bi i tekst deklaracije mogao da bude gotov.

Đukić-Dejanović je navela da je bazični tekst deklaracije upućen šefovima poslaničkih grupa, kao i sve deklaracije koje tretiraju problem osude zločina nad Srbima u poslednje dve decenije, a koje su donele Skupština Srbije ili prethodni parlamenti - Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Ona je ukazala da možda treba razmišljati i o tome da se uvede bar jedan stav koji se poziva na te, već donete deklaracije.

"Očekujem da do sutra, u pisanoj formi, stignu predlozi za tekst deklaracije i bilo bi logično da za dan-dva zakažem i sastanak Kolegijuma, gde bismo razgovarali o novom tekstu, odnosno dopuni onog bazičnog", precizirala je Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je dodala da će, u slučaju da do sutra ne dobije nikakvu sugestiju, morati još jednom da podseti šefove poslaničkih grupa na dogovor i obavezu da to učine u narednih četiri ili pet dana, kako bi sledeće sedmice zakazala novi kolegijum.

Nekoliko dana nakon usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, 1. aprila, članovima Kolegijuma Skupštine Srbije podeljen je inicijalni tekst deklaracije o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Tim dokumentom parlament bi trebalo da osudi zločine učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.