Dejanović: Formalnih razgovora o promeni Ustava nema

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Formalnih razgovora o promeni Ustava nema

BEČEJ – Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović izjavila je da se o ustavnim promena "glasno razmišlja", ali da formalnih razgovora o tome još uvek nema.

Dejanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vojvođanskim kolegom Šandorom Egerešijem, rekla da s obzirom na probleme koje trenutno Srbija kao država ima, među kojima su - evropska mapa puta, dijalog Priština - Beograd, kao i borba protiv organizovanog kriminala, pitanje promene Ustava neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najmanje godinu dana stavljeno na dnevni red.

Ona je dodala da se "glasno razmišljanje" nekih funckionera, pored regionalizacije i decentralizaije, odnosi i na smanjenje broja poslanika, jer smatraju da je 250 poslanika mnogo za malu Srbiju.

Dejanović je rekla da je u Bečej na manifestaciju "Dan otvorenih vrata" došla na poziv Egerešija, i ocenila da je nagrada za toleranciju koju je taj grad dobio od Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine, jedna od najprestižnijih.

Prema njenim rečima, saradnja republičke i pokrajinske skupštine u narednom periodu biće još aktivnija, a velika regija kao što je Vojvodina "pomaže zakonodavnu aktivnost Skuštine Srbije".

Egeši je naglasio da su manifestacije kao što je "Dan otvorenih vrata" dobar način da se sa građanima neposredno razgovara i da se zato ne sme dozvoliti da se politika u Srbiji kreira kabinetskim radom.

Pre održavanje konferencije za novinare Đukić- Dejanović i Egereši razgovarali su sa građanima Bečeja, koje je uglavnom interesovala promena Statuta Vojvodine i ispunjavanje republičkih obaveza kada je u pitanju sedam odsto iz budžeta Srbije za severnu sprsku pokrajinu.

Građani su bili zainteresovani i za regionalizaciju i decentralizaciju zemlje, a Đukić - Dejanović je ocenila da "je što veći stepen decentralizacije svake regije u državi vetar u leđa Srbiji".

Ona je dodala da je uverena da će vlada prilikom izrade Zakona o budžetu za narednu godinu voditi računa o svojim obavezama.

Predsednica republičkog parlamenta predočila je građanima Bečeja skupštinsku aktivnost i funkcije parlamnta, ali je i naglasila da joj je izuzetno drago što se nalazi u gradu koji je dobio nagradu za toleranciju.

Ona je dodala da nije daleko vreme kada će biti otvorena kancelarija Vojvodine u Briselu koja će, takođe, doprineti ubrzanom putu kao EU.

Egereši je istakao da su očuvanja multietičnosti, multinacionalnosti i multikonfesionalnosti strateški cilj kako Skupštine Vojvodine, tako i Skupštine Srbije, ukazavši da isključivo ravnopravne nacionalne zajednice po pravima, ali i obavezama, mogu dovešti do ostvarenja tog cilja.

"Međuregionalni položaj Vojvodine ne samo u okviru Srbije nego i sa zemljama u regionu se mora jačati, i Vojvodina želi da bude nosilac evropskog puta Srbije preko dobrih veza koje uspostavlja kroz kancelariju u Briselu" rekao je Egereši i naglasio da je to jedan od načina za korišćenje predpristupnih fondova EU.

Đukić -Dejanović obišla je ranije danas radnike PIK "Bečej", koji su u štrajku zbog neisplaćenih zarada, i poručila da će od ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića zatražiti odgovor zašto u kombinatu nije ispoštovan socijalni program.

Tanjug

objavljeno: 17/11/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Promena Ustava za sada samo ideja"

Izvor: B92, 17.Nov.2010

Bečej -- Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila da se o ustavnim promenama "glasno razmišlja", ali da formalnih razgovora o tome još nema... Dejanovićeva je u Bečeju rekla da s obzirom na probleme koje trenutno Srbija kao država ima, pitanje promene Ustava neće biti najmanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.