Deca koja odrastaju sa psom imaju manju šansu da obole od astme

Izvor: Kurir, 07.Nov.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca koja odrastaju sa psom imaju manju šansu da obole od astme

Švedska istraživanja obavljena na veilikom broju dece, pokazala da je opasnost od razvoja astme kasnije u detinjstvu manja za oko 15 posto ako je dete do prve godine života odrastalo sa psom u domaćinstvu.

Kod dece koja odrastaju s psom, primećeni su manji izgledi od razvoja astme kasnije u detinjstvu, pokazali su rezultati istraživanja  koju su na čak 650.000 dece, sproveli švedski lekari.

Rezultati istraživanja idu u prilog pretpostavci po kojoj kućni ljubimci >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jačaju imunitet kod dece i sprečavaju razvoj alergija. Švedski lakeri upozoravaju da to ne vredi za decu kod koje je ranije ustanovljena alergijska reakcija na perut,  urin i fekalije kućnog ljubimca.

Poznato je da kućni ljubimci znju biti česti uzročnici alergija. Životinjsko krzno samo po sebi nije alergen, no kada se životinja neguje ližući dlaku, stanice kože prekrivene slinom otpadaju zajedno s dlakom. A kad dete koje je alergično na životinje udahne životinjsku perut ili dođe u kontakt sa slinom, njegov imunosni sastav počinje se braniti.

Tada dolazi do dobro poznatih simptoma alergije: curenje iz nosa, suzne oči, kijanje kao i simptoma astme, poput kašlja i otežanog disanja. Po podacima  "Allergy UK", polovina dece koja boluje od astme alergična je na mačke, a njih 40 posto na pse.

Pored toga, švedski leakri tvrde da je izloženost deteta do prve godine života psećoj dlaci i peruti zapravo korisna. Istraživanja su pokazala da su izgledi da se kod dece koja su odrasla s psom u svom domu, astma razvije u dobi od sedam godina puno manji nego kod dece koja su odrastala bez ovog kućnog ljubimca.

Život na farmi, s još više životinja, deci je obezbedio još veću zaštitu, smanjivši rizik od razvoja astme za oko 50 posto.

(BBC)

Autor: EPK

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.