Izvor: B92, 14.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o ulozi EU na Kosovu

Beč -- Zahtev specijalnog kordinatora Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erharda Buseka da bi Evropska unija trebalo da preuzme brigu o Kosovu naišao je na opreznu podršku u Briselu, tvrdi u sredu bečki dnevnik Standard. Busek je u intervjuu listu "Standard" zatražio od EU preuzimanje odgovornosti za Kosovo, obrazlažući to time što se razlike između stavova UN i SAD koriste za destabilizaciju pokrajine.

EU detaljno prati razvoj na Kosovu i već je preuzela neke zadatke, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su obnova i ekonomska pomoć, saopšteno je bečkom dnevniku iz kancelarije izaslanika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Takođe, kako prenosi "Standard", ukazano je da EU trenutno ne želi da svoje aktivnosti proširuje izvan oblasti pomoći. EU u potpunosti podržava politiku šefa UNMIK Mihaela Sstajnera, ističe kancelarija Solane. "Iza kulisa, i pored zvanične uzdržanosti, u Briselu postoji svest o problemu Kosova. Ssefovi diplomatija zemalja članice EU na idućem sastanku, naredne nedelje, raspravljaće i o pitanju Kosova", najavljuje bečki "Standard".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.