Izvor: B92, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata "Život na Kosovu"

Beograd -- Na TV B92 večeras emitovana debata "Život na Kosovu", u produkciji BIRN-a i RTK.

Tema emisije bio je referendum o predlogu ustava Srbije, a gosti novinarke Jete Džare u studiju u Prištini bili su Dragan Velić, iz Srpskog nacionalnog veća, Mihailo Šćepanović, iz Srpske narodne stranke, Andrej Nosov, iz Inicijative mladih, i Azem Vlasi, advokat.

Azem Vlasi je ocenio da su Albanci i dalje nepoverljivi prema predlozima Beograda i da sadašnju politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuju kao nastavak Miloševićeve politike.

"Ako se pažljivo pogleda, to je zapravo politička manipulacija, novi momenat u političkim manipulacijama današnjeg srpskog rukovodstva, koje je ostalo duboko u zarobljeništvu nereformisane Srbije", kaže Vlasi.

Andrej Nosov smatra da je predlog ustava uperen pre svega protiv Vojvodine, a da se pravnim trikovima ustav pretvorio u dokument kojim se brani Kosovo.

"Ako pročitate taj ustav, u njemu piše, u članu 16, da bilo koja odluka doneta na međunarodnom planu, a odnosi se na nekakvu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, automatski postaje deo nacionalnog prava. Ako Savet bezbednosti sutra kaže da je Kosovo nezavisno, to automatski postaje takva odluka", kaže Nosov.

Učesnici su se saglasili da su za budućnost Kosova najvažniji bezbednost i poštovanje ljudskih prava, jer su to najbolje garancije za mir, bez obzira na konačan status.

Emisiju je producirala Balkanska istraživačka informativna mreža BIRN, u saradnji sa Radiotelevizijom Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.