Dašići iz Rudica ne idu u školu

Izvor: Politika, 19.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dašići iz Rudica ne idu u školu

Obećali su posao u školi mojoj ženi i rođaku, a sada niko ne okreće glavu – kaže Bogdan Dašić, povratnik iz sela kod Kline

Kosovska Mitrovica – Četvoro dece porodice Dašić, koja se posle deset godina u maju ponovo vratila u selo Rudice, u opštini Klina, od utorka ne idu u školu. Naime, Bogdan Dašić svoju decu Srđana (13), Cvetu (12) i Maju (10), i Dragomir Dašić svoju ćerku Mariju (8) u znak protestane puštaju na nastavu u OŠ „Radoš Tošić” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u 40 kilometara udaljenu Biču.

Bogdan Dašić kaže da su se na ovo odlučili, jer zaposleni u Pećkom okrugu i Ministarstvu prosvete Srbije nisu ispunili obećanje i uposlili njegovu suprugu Snežanu i rođaka Dragomira Dašića kao pomoćne radnike u školi.

„Prevareni smo, a ukoliko od posla ne bude ništa, svi povratnici iz sela se vraćaju u Srbiju. Krajem avgusta, sa načelnikom Pećkog okruga Stojanom Dončićem bio sam u Mitrovici i u razgovoru sa načelnikom Školske uprave Ministarstva prosvete Predragom Stojčetovićem dobio obećanje da će moja žena i Dragomir od 1. septembra početi da rade. Decu nećemo pustiti u školu, sve dok nam ne budu isplaćeni lični dohoci za ova tri meseca, jer u septembru je primljeno dvoje ljudi, u tu istu školu”, kaže Dašić.

Bogdan Dašić sa porodicom živi u potpuno albanskom okruženju, bez osnovnih uslova za život. Prima samo 8.000 dinara kao radnik „Miruše” u Klini, a sav novac troši na lekove i odlazak na lekarske kontrole u Beograd, jer ima ugrađen pejsmejker.

Stojan Dončić, načelnik Pećkog okruga, objasnio je da je upoznat sa problemom Dašića, ali tvrdi da niko od novih radnika nije primljen. Kaže da je dopis uputio Republičkom ministarstvu prosvete u Beogradu i da od njih traži odgovor.

Međutim, Predrag Stojčetović, načelnik Školske uprave za KiM sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odgovara da je prilikom susreta sa Dašićem kazao da će videti šta može da učini, ali da nije obećao da će dva nova radnika naći uhlebljenje u osnovnoj školi u Biči, u isturenom odeljenju škole „Radoš Tošić”, čije je sedište u Osojanu.

„Inače, imamo višak radne snage u Osojanu, a po logici stvari, da su radnici potrebni mi bismo ih odatle uputili u Biču. Nema osnova da tražim otvaranje novih radnih mesta”, tvrdi Stojčetović.

Bojana Mitrović, pomoćnik republičkog ministra prosvete zadužena za finansije, kaže da je primila dopis koji je potpisao Stojan Dončić: „U ministarstvu ćemo videti šta može da se uradi kako bi se ovim povratnicima pomoglo. Dopis je tek jutros stigao, tako da u ovom momentu ne mogu nešto preciznije o ovom slučaju da kažem”.

Porodica Bogdana Dašića jedna je od deset porodica koje su se u junu ove godine posle deset godina raseljeničkog života vratile u selo Rudice u kojem trenutno ima 12 Srba. Prve komšije su im Albanci koji su u selu brojniji, a ima ih više od 400.

B. Radomirović

[objavljeno: 20/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.