Danska zatvara ambasadu u Sarajevu

Izvor: S media, 04.Dec.2010, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska zatvara ambasadu u Sarajevu

Danska će u septembru naredne godine zatvoriti svoju ambasadu u BiH zbog štednje, potvrdila je ambasador ove zemlje Kirsten Gelan. Ona je rekla da je Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da zbog ušteda zatvori Ambasadu.

"To je za nas bila veoma teška odluka, ali Ministarstvo spoljnih poslova, kao i druge javne institucije u Danskoj videle su potrebu za uštedama", rekla je Kirsten Gelan, dodavši da će Danska u BiH i regionu biti prisutna kroz ambasade u Sloveniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiji, Hrvatskoj i Albaniji.

Zamenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić kaže da je Ministarstvo sa žaljenjem primilo vest da će Danska zatvoriti svoju ambasadu u BiH, ali ne veruje da se to može negativno odraziti na odnose dve zemlje.

"Ti razlozi isključivo su ekonomske prirode, jer se Danska vodi svojim ekonomskim interesima. Ranije je Danska imala veću i političku ulogu, a sada je to manje i prirodno je da oni gledaju kako da usklade svoje interese sa ekonomskim mogućnostima", naglasila je Babićeva.

Halid Genjac iz SDA smatra da građani BiH tu odluku treba da shvate isključivo kao posledicu ekonomske krize, i da to ne bi trebalo da ima bilo kakvu političku konotaciju.

"Danska će nastaviti biti prisutna u BiH i kroz evropskog predstavnika, čija će kancelarija biti i dodatno ojačana, tako da se u tom smislu ništa neće promeniti", rekao je Genjac.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.