Dani ludaje: Najteža bundeva 640 kilograma, najduža tikva 3,5 metra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani ludaje: Najteža bundeva 640 kilograma, najduža tikva 3,5 metra

Centralni dan 34. Dana ludaje u Kikindi obeležilo je obaranje dva rekorda. Najteža bundeva bila je teška blizu 640 kilograma, dok je najduža tikva duža od 3,5 metra. Uz to, najveću manifestaciju severnog Banata obeležile su različiti mirisi i ukusi autentičnih vojvođanskih recepata, koji su mamili sva čula posetilaca.

Prestonica ludaje ima nove vladare. Do sada dvostruki šampion u uzgajanju najteže bundeve, Dušan Jankov iz Čuruga, ove godine treći put stao je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tron, uz ludaju, čija je težina fascinantnih 639,5 kilograma. Kako kaže, mnogo je faktora uticalo da se dođe do ovog rekorda, a ovo su najvažniji.

"Božja volja, a osim toga, treba motivacije puno, volje, treba vremena, treba para, treba znanja i treba iskustva. I treba izbalansirati sve to", kaže Dušan Jankov, osvajač prvog mesta za najtežu bundevu.

Ove godine rekord je oborio i Milan Vučen iz Kikinde, koji je uzgojio najdužu tikvu. Pobednički plod dug je 366 centimetara, a za to su zaslužne primenjene agrotehničke mere.

"Stvar je samo u prihrani i u zalevanju. Prihrana je većinom od biljaka, ne veštački đubar. Ovo je sve od biljaka", navodi Milan Vučen, prvo mesto za najdužu tikvu.

Centralni dan 34. Dana ludaje, pored takmičenja, obeležio je i čuveni "Banatski fruštuk", u okviru kojeg su posetioci mogli da se podsete na ukuse starih i proverenih gastronomskih specijaliteta iz ravnice.

U najvećoj gostinskoj sobi na Balkanu, kako Kikinđani vole da nazovu svoj trg tokom Dana ludaje, uživali su i gosti iz svih delova Evrope, a fruštuk su mogli da upotpune i zanatskim pivom od ludaje.

Čulni doživljaji upotpunjeni su zvucima tamburice, koja je verni pratilac najveće svetkovine severnog Banata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.