Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas sastanak Kontakt-grupe

Njujork -- Ministri spoljnih poslova zemalja Kontakt-grupe danas pripremaju sutrašnji direktni susret delegacija Beograda i Prištine.

Šefovi diplomatija zemalja članica Kontakt grupe za Kosovo su uoči večerašnjeg sastanka u Njujorku ukazali da su pregovori o budućnosti Kosova u odlučujućoj fazi, ali i da je plan o nadziranoj nezavisnosti osnova za buduće rešenje, javljaju agencije.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je u izjavi novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio da su pregovori u "odlučujućoj fazi" i da će na sastanku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem videti "da li postoji fleksibilnost na srpskoj strani".

Nemački ministar je takođe rekao da se protivi podeli Kosova kao mogućem rešenju i podsetio da podelu ne predlaže ni posrednička "trojka" Kontakt grupe.

Promena granica na Balkanu doneće "novu neizvesnost, a ne mir", ocenio je Štajnmajer.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband je rekao da plan Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo ostaje osnova za rešavanje tog pitanja.

Miliband je dodao da su pitanja poput prava manjina, prenosa ovlašćenja i ustavne odredbe otvorena za pregovore.

Američki zvaničnici su rekli da očekuju da SAD i velika većina članica EU prizna nezavisnost koju Kosovo proglasi, u slučaju da propadnu pregovori.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je rekao da će EU na kraju morati da odluči o statusu Kosova.

"To je evropski problem... To nije ruski niti američki problem i mi, Evropska unija, bićemo ti koji ćemo odlučiti zato što ćemo se mi da suočiti sa problemima na kraju godine", rekao je Kušner.

Kušner i Miliband su se složili da je od suštinskog značaja da se očuva jedinstvo Evropske unije.

Lavrov je uoči susreta Kontakt-grupe za Kosovo u Njujorku rekao da se zvanična Moskva zalaže za kolektivni pristup i usaglašavanje principa rešavanja kosovskog pitanja pitanja u okviru "trojke", u kojoj su Rusija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Šef ruske diplomatije je dodao da će skrenuti pažnju partnerima u Kontakt-grupi kako je "nedopustivo stalno izjavljivati da je nezavisnost Kosova neizbežna". "Takve izjave direktno protivreče potrebi da se strane ubede da pronađu sporazumno rešenje", objasnio je Lavrov.

Ministri inostranih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije sastaju se večeras u Njujorku kako bi razmotrili dosadašnji tok pregovora o Kosovu, dan uoči prvih direktnih pregovora Beograda i Prištine.

Prema ranijim najavama, sastanku će prisustvovati predstavnik EU Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Sastanak bi donekle trebalo i da detaljnije utvrdi dnevni red sutrašnjih pregovora jer je nejasno o čemu će tačno Beograd i Priština pregovarati ako obe strane imaju različito viđenje glavne tačke dnevnog reda.

Dok je za Beograd osnovno pitanje status Kosova, za Prištinu je status već rešen i sada treba razgovarati o odnosima Srbije i Kosova u budućnosti kao dvema nezavisnim državama.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za B92 da na predstojećem sastanku Beograda i Prištine ne očekuje velike promene ili prelomne trenutke, kako je najavljivano.

"Maksimum koji će taj sastanak doneti je da se dve strane direktno sastanu, da ne budu u dve sobe, da potvrde želju za nastavak procesa, a očekujem da se postigne dogovor o daljoj raspravi. Potom 'trojci' ostaje da bude aktivnija i isforsira plan za nove susrete", kaže on.

Sem sastanka Kontakt-grupe, sa kog, prema dosadašnjem iskustvu, treba očekivati šturo saopštenje, dan pred pregovore obeležilo je obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića Generalnoj skupštini UN.

Tim govorom na neki način je zaokružena višednevna diplomatska akcije predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova Vuka Jermića, koji od vikenda borave u SAD.

Boris Tadić je ponovo apelovao na zvaničnike SAD da izjavama ne umanjuju šansu za uspeh pregovora i suprotstavio se stavu SAD da je rešenje statusa Kosova nezavisnost. Tadić je izjavio da je taj stav preneo i predsedniku SAD Džordžu Bušu, s kojim se kratko sastao.

Predsednik Srbije je za B92 danas ranije rekao da će insistirati na stavu da je nezavisnost Kosova štetna i da je dogovor srpske i albanske strane veoma važan.

"Mi ne možemo da računamo na fer poziciju jer su naši spoljnopolitički kapaciteti dobrim delom urušeni tokom devedesetih, ali se borimo da vratimo stare pozicije i kredibilitete. Naša pozicija je sada mnogo bolja nego što je bila pre nekoliko godina, ili pre samo godinu dana, kada smo počeli pregovore o Kosovu", kaže on.

"Međutim, naša pozicija još nije dovoljno dobra; proces nepovoljan po Srbiju počeo je na Kosovu pre mnogo godina i ima inerciju, a mi sada pokušavamo da je zaustavimo", kaže on.

"Naša ideja nije da produžimo proces pregovora o Kosovu, već da postignemo kompromis, a tu svoju argumentaciju iznosimo svima. Danas imamo saveznike u tom poslu", rekao je Tadić.

"Treba da ohrabrimo pregovarački proces, a ne proces suprotan tome, treba da ohrabrimo kompromis, a ne čekanje 10. decembra i nametanje rešenja", kaže Tadić.

"U suprotnom, efekat će biti štetan za svaku stranu. Proteklih dana čuju se ratoborni glasovi iz Srbije, oni su kontraproduktivni i štete našim naporima da sprečimo nezavisnost Kosova. Prošlo je vreme ratovanja i nasilja, došlo je vreme pregovora", kaže Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.