Danas Srpska skupština na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Srpska skupština na Kosovu

BEOGRAD/KOSOVSKA MITROVICA - Skupština zajednice opština Kosova i Metohije, u kojoj će biti predstavnici kosovskih Srba i Goranaca, biće konstituisana danas u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Konstitutivna sednica skupštine zajednice opština Kosova i Metohije počinje u 16 časova.

Konstituisanju Skupštine zajednice opština Kosova prisustvovaće ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić sa saradnicima, a pozvane su i druge brojne zvanice iz političkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnog i javnog života Srbije, predstavnici UNMIK-a i amabasada u Beogradu.

Kamen temeljac

Kako je agenciji Beta kazao jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić, nova skupština imaće 43 poslanika i biće "kamen temeljac za odbranu srpskih interesa" na Kosovu.

U nazivu tog tela neće biti reč "srpskih" opština jer će u njenom radu učeštvovati i Goranci, rekao je Jakšić i dodao da je planirano da dva dodatna poslanička mesta u skupštini budu ponuđena Bošnjacima i Romima.

Od 43 poslanika, 17 će biti iz Srpske radikalne stranke, 13 iz Demokratske stranke Srbije, po četiri predstavnika grupa građana i Socijalističke partije Srbije. Demokratskoj stranci pripadaju tri poslanička mesta, a po jedno Gorancima i G17 plus, kazao je Jakšić.

Bez zakonodavne i izvršne vlasti

Mesto predsednika Skupštine po broju glasova osvojenih na izborima održanim 11. maja pripašće predstavniku SRS-a, a potpredsednička DSS-u, SPS-u i DS-u.

"Prvi put posle devet godina glasali su i raseljeni Srbi, tako da izabrani predstavnici imaju i legalnost i legitimitet i moći će da zastupaju Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Jakšić i podsetio da skupština neće imati zakonodavnu i izvršnu vlast jer na Kosovu nisu raspisani pokrajinski izbori.

Jakšić je podsetio da će, s obzirom da je DS zauzela stav da formiranje skupštine treba da sačeka konstituisanje republičke vlade, poslanička mesta i mesto potpredsednika koja pripadaju toj stranci biti ostavljena za njih.

Pod budnim okom KPS-a

Kosovska policijska služba (KPS) najavila je da će danas pojačati prisustvo u regionu Kosovske Mitrovice i Prištine kako bi obeležavanje Vidovdana proteklo "u najboljem redu", rekao je portparol KPS-a Veton Eljšani.

"Uoči i tokom praznika pripadnici KPS-a će postupati po operativnom planu 'Vidovdan 2008'. U njegovoj realizaciji učestvovaće policija iz Kosovske Mitrovice i Prištine", kazao je Eljšani agenciji Beta.

Putevi do Gazimestana iz pravca Kosovske Mitrovice ili Gračanice iz bezbednosnih razloga biće otvoreni samo za autmobile i autobuse, dok će kamioni morati da koriste zaobilazne pravce, kazao je Eljšani i dodao da u tom cilju ni najavljeni marš Srba ka Gazimestanu neće biti dozvoljen.

Na Gazimestanu će danas, na Vidovdan, biti obeležena 619. godišnjica Kosovske bitke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.