Dan odluke za medije

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 31.Avg.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan odluke za medije

Posle letnje pauze, Skupština Srbije će danas glasati o 24 zakonska predloga, a prva tačka dnevnog reda biće Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji je izazvao burne reakcije stručnjaka i javnosti zbog svoje kontroverzne sadržine i netransparentne pripreme.

Kako sada stvari stoje, nove drakonske mere koje podrazumevaju i visoke novčane kazne za medije sigurno će podržati 24 poslanika G17 plus i 78 poslanika grupe Za evropsku Srbiju, koji računaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i na glasove sedam poslanika manjina i dva samostalna poslanika.

Predlog zakona će podržati Liberalno-demokratska partija, mada nije poznato da li će se svih 12 poslanika LDP-a jednoglasno izjasniti, jer ih je četvoro (Vesna Pešić, Žarko Korać, Judita Popović i Slobodan Maraš) ranije najavilo da neće ispoštovati odluku vrha stranke. Uzdržani na glasanju će biti poslanici Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Usvajanju predloga ovog zakona se, osim LDP-a, protive sve opozicione stranke, kao i Udruženje novinara Srbije, koje je za danas najavilo protestni skup ispred Skupštine.

Kako je juče ocenila potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski, bez obzira na dogovor koji su Demokratska stranka, G17 plus i LDP postigli o izglasavanju izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, Vlada Srbije je zapravo „pala”, prenosi Beta.

– Ovaj dogovor će samo za izvesno vreme produžiti opstanak vlade koja političkim trgovinama pokušava da opstane na vlasti. Jasno je da je LDP rezervni igrač vladajuće koalicije, jer je zajedno sa njima pristao da učestvuje u sunovratu Srbije – rekla je ona.

Poslanici Srpske napredne stranke glasaće protiv zakona, jer smatraju da će „drakonske” kazne za medije dovesti do autocenzure novinara i gušenja medijskih sloboda. Naprednjaci su ocenili da je velika bruka za Srbiju da donosi zakon o informisanju kakav evropska društva ne pamte „od najmračnijih nacifašističkih ili komunističkih vremena”, prenosi Tanjug.

Direktor informativne službe Demokratske stranke Srbije Slobodan Vuksanović optužio je juče vlast u Srbiji da usvajanje antievropskog zakona planira bez konsultacija sa stručnim udruženjima.

„To je birokratski stil kakav se nije primenjivao ni u jednopartijskom sistemu, jer je tada bilo makar privida javne rasprave”, kazao je Vuksanović, optuživši vlast da je zainteresovana samo za produžetak sopstvene vladavine, prenosi Beta.

„Izmenama Zakona o javnom informisanju ućutkuju se mediji i uništava celokupna kompanija Raje Rodića, što treba da posluži kao opomena svim novinarima koji rade slobodno i profesionalno”, naveo je Vuksanović.

Povodom najavljenog usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju, vlasnik lista „Kurir” Raja Rodić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

„Predsedniče, i Vi i ja znamo da je ovaj zakon uperen protiv mene i mojih novinara. Zašto ćutite? Dobro se sećam kad su ljudi zbog samo jedne rečenice gubili posao, a dobijali priliku da u zatvoru još jednom razmisle koliko vredi hrabrost da se kaže sve što se misli. Međutim, izgleda da su se korbač i vlast u Srbiji zauvek venčali”, navodi Rodić u svom pismu, ponudivši da pokloni svoj list državi Srbiji, ukoliko Boris Tadić uspe da pronađe „časnog, poštenog, po moralnim kvalitetima vrhunskog, nekorumpiranog državnog službenika” koji bi njime mogao da upravlja.

Osim nekoliko neodlučnih poslanika LDP-a, nadu opozicije i dela stručne javnosti da zakon neće proći u Skupštini juče je podgrejala i izjava Pala Šandora, lidera Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, koji je pozvao četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara da glasaju protiv izmena Zakona o javnom informisanju.

M. Albunović

-----------------------------------------------------------

Vojvodina zaobiđena u dogovoru

Novi Sad – Pokrajinski sekretarijat za informacije nije učestvovao ni na koji način u pripremi i postupku donošenja izmena Zakona o javnom informisanju, dakle nismo bili deo tima koji se bavio predlogom izmena tih 15 članova ovog zakona, izjavila je Ana Tomanova, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije.

Ona je iznenađena time, utoliko više što Pokrajinski sekretarijat za informacije ima dobru saradnju s Ministarstvom za kulturu i medije.

– Ovaj zakon se donosi na brzinu, možda i nestručno, nedovoljno sistemski isplanirano, bez javne rasprave. Zakoni i treba da se menjaju, nijedan od njih nije sveto pismo, ali to ne znači da će bilo koji zakon biti validan u narednih sto godina, pogotovo da treba da bude primenjivan selektivno – rekla je ona.

Tomanova–Makanova je navela i da se istovremeno zalaže i za apsolutno poštovanje kodeksa profesije, profesionalnosti i demokratskih pravila, ali da za one koji se ne rukovode istinom i profesionalnim pravilima već postoje zakoni koji sankcionišu krivična dela putem medija, uključujući i klevete i neistine.

S. Ž.

[objavljeno: 31/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.