Dan D za Srbiju 23. jun

Izvor: Blic, 12.Jun.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan D za Srbiju 23. jun

Srbiju u narednih mesec dana očekuju jako teški politički izazovi, upozorio je juče premijer Aleksandar Vučić. Zbog toga je on pozvao na „potpuno jedinstvo građana“.

- Predstoji nam više teških datuma. Pregovori u Briselu 23. juna, sednica borda MMF-a tri dana kasnije i obeležavanje Vidovdana, 28. juna. Dalje, nemačka kancelarka dolazi u Srbiju 8. i 9. jula i na kraju 11. jula se obeležava 20 godina od zločina u Srebrenici. Predstoji nam mnogo teških odluka koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se donositi u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a ne političke popularnosti bilo koga u Vladi - izjavio je Vučić.

Kako saznajemo, možda presudan događaj koji nas očekuje jeste nova runda pregovora s Prištinom 23. juna. Ključne zemlje EU, pre svih Nemačka, očekuju da se do tada napravi „veliki pomak“ u pregovorima s Prištinom. Ova runda pregovora je možda i ključna jer će od postignutih dogovora zavisiti i ton posete nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Četiri teme su na stolu i EU očekuje da postignemo dogovor. Prva tema su telekomunikacije, gde se od Srbije očekuje da reši problem pozivnog broja za Kosovo, iako vlast u Prištini i dalje ne dozvoljava Telekomu da radi na severu Kosova. Druga stavka je energetika, gde traže da Prištini prepustimo upravljanje jezerom Gazivode - kaže za „Blic“ sagovornik iz kabineta premijera.

Vučić: Nisam bio naročito lep, ali sad ne ličim ni na šta

- Veoma težak period je pred nama, što po mom licu možete da vidite. Nikada nisam bio naročito lep, ali sada baš ni na šta ne ličim - rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, ilustrujući time zabrinutost nad onim što očekuje Srbiju.

Treća tema oko koje se očekuje dogovor jeste uklanjanje takozvanog Parka mira s mosta na Ibru, dok je četvrta tačka formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

- To je možda i najteže pitanje jer Priština traži da ZSO bude zapravo nevladina organizacija, ali je taj predlog za Srbiju neprihvatljiv. S druge strane, stav EU je da ne dozvoli bilo kakvo rešenje koje bi bilo i nalik na status Republike Srpske u BiH - kaže na kraju naš sagovornik.

Govoreći o regionalnim problemima od kojih Srbija nikako nije zaštićena, premijer je podsetio da nisu uspeli razgovori o krizi u Makedoniji, kao i da je evropski komesar Johanes Han, s kojim je preksinoć razgovarao, otkazao posetu Bosni i Hercegovini.

- Stvari na zapadnom Balkanu se veoma komplikuju - upozorio je Aleksandar Vučić.

Nisu nas pitali o Srebrenici

- Voleo bih da je Srbiju neko nešto pitao o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici koju priprema Velika Britanija, ali nije. Ono što nisam video ne mogu da komentarišem. I neću, jer bi bilo neozbiljno. Do sada me niko ništa o tome nije pitao, a koliko vidim, niti ikog drugog u Srbiji. Ali taj krug koji se pravi je za nas veoma, veoma težak i, nažalost, pomalo opasan - kazao je premijer Vučić.

Na pitanje da li će ići u Srebrenicu 11. jula, Vučić je rekao da mu je potrebno još malo vremena za izjašnjavanje, kao i o hapšenju Nasera Orića i odnosima s Bošnjacima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.