Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalema s Tadićem i Koštunicom

Beograd -- Predsednik i premijer Srbije danas odvojeno razgovarali s ministrom inostranih poslova Italije Masimom Dalemom.

Boris Tadić je danas u razgovoru s Dalemom u Beogradu rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i da je neophodno nastaviti pregovore o statusu Kosova kako bi se našlo rešenje prihvatljivo za obe strane, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije. Tadić i Dalema smatraju da bi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova, mimo SB UN, bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najlošije rešenje.

Dalema je preneo da se Italija zalaže da se do konačnog rešenja statusa Kosova dođe rezolucijom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tadić i Dalema razgovarali su i o evropskim integracijama Srbije, a Dalema je ponovio da "Italija snažno podržava evropsku i evroatlansku budućnost Srbije".

Na sastanku je konstatovano da su "bilateralni odnosi na visokom nivou" i da Italija i Srbija grade strateško partnerstvo, koje se posebno ogleda u tome da je Italija sada najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Premijer Vojislav Koštunica odbacio je Dalemin predlog o nastavku pregovora o statusu Kosova koji bi za cilj imali da Kosovo postane nezavisna država. Kako se navodi u saopštenju Vlade, Dalema je predložio nastavak vremenski ograničenih pregovora Beograda i Prištine koji bi za krajnji cilj imali da Kosovo postane nezavisna država, a Koštunica je odbacio predlog da novi pregovarački proces bilo kako bude uslovljen prihvatanjem nezavisnosti Kosova.

Koštunica je naveo da Srbija "neće pregovarati o nezavisnosti svoje pokrajine jer bi svaki oblik nezavisnosti predstavljao najgrublje kršenje Povelje UN, rezolucije 1244 i Ustava Srbije".

Šef italijanske diplomatije odvojeno će se sastati i s ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Dalema je prethodno razgovarao i s kosovskim zvaničnicima.

Simić: Pregovori da, ali...

Predlog Masima Daleme došao je kao rezultat pokušaja EU da ublaži isključive stavove SAD u pogledu rešavanja statusa Kosova, kaže za B92 Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije, koji je prisustvovao današnjim sastancima.

"EU ne želi da potpuno sledi put SAD i danas je Dalema to ponovio, ali je ponovio i neke elemente Sarkozijevog plana, koji su za nas neprihvatljivi jer ne možemo da razgovaramo sa unapred datim ishodom; to bi značilo da radimo ono što je radio i Ahtisari. Za nas su pregovori dobro došli, ali ne možemo prihvatiti da okvir tih pregovora bude poništavanje međunarodnog prava", kaže on.

Simić kaže i da Ministarstvo za Kosovo priprema predlog za nastavak pregovora, u kom će pokazati spremnost za kompromis, ali ni u novom predlogu nezavisnost Kosova nije prihvatljiva. Srpska strana nudi nadgledanu autonomiju.

"Ono što je van svake sumnje jeste da jedini okvir za te pregovore može biti međunarodno pravo i povelja UN. Kompromis za Srbiju je nadgledana autonomija. Ako je Ahtisari predložio nadgledanu nezavisnost i ako je ta nadgledana nezavisnost sada u diskursu EU, danas kod Daleme čak predstavljena kao neka vrsta ograničene nezavisnosti, skoro do ivice evropskog protektorata, mi umesto toga predlažemo koncept nadgledane autonomije. To je koncept koji daje šansu otvorenom rešenju, a istovremeno zadržava ono što je ne samo za Srbiju nego za sve članice međunarodnog prava ključno, a to je poštovanje međunarodnog prava", kaže on.

Simić kaže da koncept podele, o kome se, povremeno, nagađa u javnosti nije opcija koja je na dnevnom redu i protivan je Ustavu Srbije i principima međunarodnog prava.

Novi pregovori?

Kosovska štampa piše da su znatno porasle šanse za pokretanje novih pregovora Beograda i Prištine. Koha ditore, pozivajući se na zapadne diplomate, navodi da u sitaciji u kojoj se SAD-u žuri, a Evropa okleva, postoji mogućnost da EU pristane na obnovu pregovora Beograda i Prištine koji bi trajali najmanje 120 dana, a da ih verovatno ne bi vodio Marti Ahtisari.

Analitičar Dušan Reljić, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost u Berlinu, smatra da bi nastavak pregovora o Kosovu i odlaganje glasanja o rezoluciji SB UN bio rezultat pritiska EU na SAD. "Ako se potvrdi da su SAD signalizirale spremnost da odlože glasanje u UN, onda je to odraz pritiska EU. Za većinu članica EU je neprihvatljivo da se na evropskom kontinentu dalekosežne političke odluke donose na osnovu političkih dogovora koji nisu u skladu s međunarodnim pravom. U pojedinim državama EU došlo bi do raskola. Zbog toga smo poslednjih dana svedoci evropskog pritiska na SAD", kaže on.

Reljić kaže i da mogućnost nastavka pregovora o Kosovu ne bi predstavljala uspeh srpske ili neke druge diplomatije, već bi pre svega bila odraz uvida Brisela u nespremnost Vašingtona da u ovom trentuku dovodi EU u nepovoljnu situaciju.

Dalema i s Jeremićem

Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije Vuk Jeremić i Masimo Dalema naveli su danas da su zadovoljni zbog nastavka pregovora Srbije i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Jeremić i Dalema razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa i pozitivno ocenili njihov razvoj, "uz obostranu spremnost za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomske i kulturne saradnje".

Jeremić je rekao i da se Srbija zalaže za "održivo i kompromisno rešenje za status Kosova, kojim će se sačuvati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.