Daću ostavku ako ospore koncesiju

Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Daću ostavku ako ospore koncesiju"

Velimir Ilić (FoNet)

Novi Sad, Beograd -- Ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da neće ostati ministar ako Vlada ospori ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Prethodna vlada potpisala je 30. marta ove godine sa špansko-austrijskim konzorcijumom kompanija FCC i Alpina ugovor o koncesiji za izgradnju tog autoputa. "Ukoliko bi došlo do osporavanja odluke o dodeli koncesionog ugovora, ne vidim šta bih tražio u takvoj vladi koja ruši investiciju koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najveća u istoriji Srbije", rekao je Ilić za novosadski "Dnevnik".

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ranije je najavio da će od nove vlade zatražiti da poništi taj ugovor, pošto je "štetan po interese Vojvodine" i podsetio da su predstavnici Demokratske stranke u više navrata takođe govorili da je reč o lošem i štetnom ugovoru.

"Ako bi ova vlada poništavala sve prethodne odluke zbog nekog Kostreša, Pere ili Žike, onda je to druga priča, morali bi u svemu da uvek idemo od početka, da ne verujemo jedni drugima, a to ne bi bilo dobro", kazao je Velimir Ilić.

Ilić je rekao da ne može da udovolji zahtevu predsednika Skupštine Vojvodine da se potpisani koncesioni ugovor da na uvid javnosti, iako je to naložio i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"O uvidu u ugovor odlučuje Vlada Srbije, a od Vrhovnog suda smo zatražili da nam odgovori na tu mogućnost. Ne mogu da dam ugovor koji obuhvata i poslovnu tajnu firme koja je izabrana u finansijskom delu ponude", kaže on.

"Ugovor može da se pregleda u nekim delovima, ali ne može ugovor da se iznosi u javnost, jer bi, zbog neposlovnosti, koncesionar mogao da ga raskine", kazao je Ilić.

On je optužio Kostreša da je "veoma uporan da upropasti jedan veliki posao za Srbiju", ali je ocenio da u tome Kostreš neće uspeti.

"Ako ima neko nešto da kaže, onda bi to trebalo da bude Skupština Vojvodine, ili pokrajinsko Izvršno veće da se oglasi, a ne Kostreš", rekao je Ilić.

On je precizirao da je rok za formiranje koncesionog preduzeća 30. maj, što znači da izabrani koncesionar preuzima koncesiju i da počinju pripreme za izgradnju autoputa.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić pridružio se danas zahtevu predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša da se omogući uvid u ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Pajtić je novinarima u Izvršnom veću rekao da "nema ničeg prirodnijeg" nego da predstavnci regionalne vlasti imaju uvid u nešto što se dešava u toj regiji. "Bilo bi prirodno i logično da smo od početka imali uvida u taj posao", kaže Pajtić.

"Neizvesna je naša podrška Tadiću na izborima"

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je neizvesno da li će podržati lidera Demokratske stranke Borisa Tadića na predsedničkim izborima. Ilić je, u intervjuu "Večernjim novostima", izjavio da njegova stranka nije zadovoljna odnosom DS-a, koji uporno tvrdi da je Vlada sastavljena samo od tri stranke.

"Ovo je vlada četiri stranke - DS-a, DSS-a, G 17 plus i NS-a. Nećemo dozvoliti da nas bilo ko precrta, jer NS ima 22 gradonačelnika, 14 poslanika, bliži se cifri od 100.000 članova", rekao je on.

Na pitanje kako u Vladi sarađuje sa ministrom bez portfelja Draganom Đilasom, zaduženim za Nacionalni investicioni plan, s kojim je u proteklom periodu imao oštre sukobe, Ilić je odgovorio: "Za početak sasvim dobro, iznad očekivanja."

"Ne može Đilas sam da deli taj novac kako kome hoće. Očekujem da uskoro, kao u prošloj vladi, bude formiran upravni odbor za NIP, u kome će biti više resornih ministara, a Đilas samo na njegovom čelu. Taj odbor će odlučivati kako će se trošiti novac iz NIP, a ne sam Đilas", kazao je on.

Ilić je rekao da mu je žao što je Tomislav Nikolić smenjen sa mesta predsednika Skupštine, jer bi "možda bilo bolje da najjača stranka ima predsednika parlamenta, posebno u ovim prelomnim trenucima kada se rešava sudbina Kosova", kao i da to ne bi remetilo vladajuću koaliciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.