Dačić sutra u Nemačkoj

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić sutra u Nemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti Saveznoj Republici Nemačkoj gde će sa zvaničnicma te države razgovarati o viznoj liberalizaciji, najavljeno iz MUP-a Srbije.

Dačić će tokom posete, kako je najavljeno, razgovarati sa svojim kolegom Volfgangom Šojbleom i parlamentarnim državnim sekretarom Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Peterom Altmajerom.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poslova Ivica Dačić ocenio da Srbija ulazi u "završnu fazu" kada je reč o viznoj liberalizaciji, jer je država ispunila ogroman deo obaveza i kriterijuma koji su navedeni u "mapi puta".

"Sada treba raspraviti čitav niz tehničkih pitanja i problema koji bi mogli da uslede nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije. To je važno zbog toga što, nakon pozitivne preporuke evropske komisije za ukidanje šengenskih viza za gradjane Srbije, o tome treba da se izjasni i Evropski parlament, ali i države članice EU", rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, zato sada teku i pripreme za čitav niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima najvažnijih policija i ministarstava unutrašnjih poslova medju državama članicama EU, kako bi se stvorila pozitivna atmosfera pred sledeće odlučivanje.

"U tom smislu sutra ću u Nemačkoj imati sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova i državnim sekretarom koji se bavi ovim pitanjem. Oni su već javno izrazili podršku evropskom putu Srbije, tako da očekujem dobar i pozitivan ishod sutrašnjeg sastanka", najavio je Dačić.

On je dodao da će početkom sledeće nedelje, na istu temu, razgovarati sa švedskim i belgijskim kolegama koji se bave pitanjem unutrašnjih poslova, pravosudja, migracija, a očekuje da krajem ovog ili sredinom sledećeg meseca razgovara i sa francuskim kolegama.

Ministar policije je podsetio da je o ukidanju viza i evropskom putu Srbije već razgovarao sa slovenačkim, rumunskim, bugarskim, italijanskim, grčkim, španskim kolegom i da se može očekivati "pozitivan tok našeg nastojanja za njihovo ukidanje".

"Bitno je da shvatimo da ovde nije reč o nekim političkim uslovljavanjima. Ovde je reč o tehničkim pitanjima, jer u Evropi se, osim jednog opšteg političkog stava o potrebi evropskog puta Srbije, na ovu temu gleda sa aspekta bezbednosnih kriterijuma, sprečavanja kriminala, terorizma...", ukazao je Dačić.

On smatra da je neophodno da se i potpuno precizira kako će izgledati proces vizne liberalizacije, odnosno koga će ona obuhvatiti u narednom periodu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.