Dačić hoće mesto premijera

Izvor: Blic, 08.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić hoće mesto premijera

Načelan dogovor SPS i DS jeste da se pregovori o formiranju vlade DS-SPS-PUPS-JS-manjine završe do utorka kako bi već u sredu, na konstitutivnoj sednici Skupštine bili izabrani predsednik, potpredsednici i formirani skupštinski odbori, saznaje „Blic" u pouzdanim krugovima bliskim pregovaračima. Izvor „Blica" iz vrha SPS kaže da je lider socijalista Ivica Dačić povećao zahteve i da traži mesto premijera u budućoj vladi. Međutim, on navodi da ovaj zahtev nije ultimativan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već da ima prostora se o njemu pregovara.

Od subote, kada je završen Glavni odbor DS, intenzivirani su nezvanični pregovori između najviših predstavnika DS i SPS o formiranju republičke vlade, saznaje „Blic" u dobro obaveštenim krugovima bliskim pregovaračima. Danas i sutra biće ključni dani za postizanje dogovora o tačnoj podeli ministarstava, a da li je dogovor pao znaće se ako, nakon verifikacije poslaničkih mandata, sednica ne bude prekinuta, već se nastavi sa konstituisanjem skupštinskih organa.

- Dačić u ovom trenutku pokušava da dobije mesto premijera u novoj vladi, ali je to više izraz njegove lične ambicije nego stav vrha stranke. Dačić želi da iskoristi šansu da bude premijer jer su u DS čak spremni da se odreknu tog mesta, ali je svestan i ima informaciju da bi to izazvalo veliki revolt u G17 plus, čiji bi lider najverovatnije u tom slučaju odbio da uđe u kabinet koji bi vodio lider SPS, ali bi podržavao manjinsku vladu. Bez obzira na to što bi G17 plus činila vladajuću većinu - kaže za „Blic" izvor iz vrha SPS.

Dačić će se, pretpostavlja naš izvor, najverovatnije odlučiti za mesto zamenika premijera, zaduženog za bezbednost, što znači da bi imao kontrolu nad policijom i službom državne bezbednosti. Izvor „Blica" iz SPS kaže da je ova partija predložila DS-u neke svoje kadrove i to Milutina Mrkonjića za ministra za NIP, Žarka Obradovića za ministra obrazovanja i Petra Škundrića, jednog od osnivača SPS, za ministra nauke.

Nezvanične informacije do kojih je došao „Blic" juče niko iz SPS nije želeo da potvrdi.

- Odmaramo se, ovih dana se ništa ne događa, a u naredna dva-tri dana znaćemo kakav je stav naše koalicije po pitanju pravne analize narodnjačke koalicije. Naša koalicija imaće jedinstven stav - rekao je juče Dačić, za „Blic".

Zakon o vladi u četvrtak?

Ukoliko dogovor DS i SPS bude postignut do utorka uveče, već u četvrtak bi mogla biti izabrana vlada. Po sadašnjem scenariju, sreda je dan za konstituisanje Skupštine. Na narednoj sednici, u četvrtak, bio bi donet zakon o Vladi. Ukoliko predsedavajući konstitutivnom sednicom Jovan Krkobabić nakon verifikacije mandata poslanika prekine sednicu, biće to znak da dogovor o vladi još nije postignut.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blic: SPS povećava ulog

Izvor: B92, 09.Jun.2008, 09:37

Predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS (FoNet, arhiv)..Beograd -- List Blic poziva se na izvor iz vrha SPS-a, koji navodi da je lider socijalista Ivica Dačić povećao zahteve i da traži mesto premijera u budućoj vladi... Međutim, on navodi da ovaj zahtev nije ultimativan, već da ima prostora da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.