Izvor: B92, 02.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić formirao radnu grupu

Beograd -- Ivica Dačić je obavestio Skupštinu da je formirana radna grupa koja treba da utvrdi šta se dešavalo na mitingu 29. jula u Beogradu.

Dačić je naveo da bi radna grupa, koja je formirana po njegovom nalogu, trebalo da utvrdi sve okolnosti pod kojima je došlo do incidenata i povređivanja građana i policajaca za vreme javnog skupa Srpske radikalne stranke. Ministar policije je podsetio da je više puta izjavljivao da je policija imala nalog da ne upotrebljava silu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osim u slučaju napada na nju.

Poslanici SRS su najavili da sednica Skupštine Srbije neće moći da raspravlja o dnevnom redu dok ne dobiju odgovore vlasti o prebijanju funkcionera SRS-a i smrti demonstranta Ranka Panića.

Optužnica zbog izazivanja nereda

Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet osoba za učešće u grupi koja je izazvala nerede tokom protestnog skupa održanog 29. jula u Beogradu zbog hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića, rečeno je danas Tanjugu u Republičkom javnom tužilaštvu.

Tužilaštvo je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv devet osoba, od kojih je optužnica podignuta protiv pet lica koja se teret za učestvovanje u grupi koja vrši krivično delo.

Tanjugu je rečeno da je istraga protiv preostale četiri osobe u toku.

U Tužilastvu ističu da je zbog krivičnog dela napada na službeno lice u vršenju službene delatnosti, vezano za nerede u Beogradu, zahtev za sprovođenje istrage podnet protiv sedam osoba.

Istraga je završena u dva slučaja i protiv dva lica Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu, dok je istraga protiv ostalih pet osoba u toku.

Dodaje se da se zbog ugrožavanja javnog reda i mira istražne radnje vode protiv jedne osobe.

U Republičkom tužilaštvu naglašavaju da je ta institucija, zbog težine koju imaju krivična dela protiv javnog reda i mira, involvirano i kontroliše rad opštinskih tužilastva, koji postupaju u tim slučajevima.

Za krivično delo učestvovanja u grupi koja izvrši krivično delo Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

SPS: Zaintresovani za utvrđivanje odgovornosti

Šef poslaničke grupe Socijalisticke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je danas da su socijalisti veoma zainteresovani da se utvrdi odgovornost za dešavanja na mitingu održanom 29. jula.

Ružić je za skupštinskom govornicom rekao da odgovornost može biti i na organizatorima skupa i na onima koji su eventualno prekoračili ovlašćenja.

On je kazao da je SPS zainteresovan da se utvrdi odgovornost jer je Ivica Dačić jedini član SPS-a u MUP-u i zato što socijalisti ne žele da budu "moneta za potkusurivanje nekih većih političkih partija".

On je naveo da iz "pijeteta prema preminulom ne želi da se bavi političkom nekrofilijom" i da skupština nije mesto gde se može okvalifikovati tragična smrt nekog kao ubistvo.

Ružić je za govornicom izneo i podatke da je 29. jula povređeno 58 pripadnika MUP-a, 27 građana i dva novinara.

Nakon toga je novinarima u Skupštini rekao da bi radikali mogli da pomognu u policijskoj istrazi, ako imaju dokaze i dokumentaciju o onima koji su prekoračili ovlašćenja.

Ružić je rekao da je Dačić uputio pismo o događajima na mitingu poslanicima u Skupštini i da ne može sada da se kaže da je to pismo "šturo", jer je istraga u toku.

On je podsetio na noć kada je hapšen Slobodan Milosević navodeći da je skupština tada radila i da SRS nije prekidala sednicu.

DS: Utvrditi istinu o mitingu

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je danas da je potrebno utvrditi istinu o zbivanjima na mitingu Srpske radikalne stranke.

"Očekujemo da će vrlo brzo biti dobiijen odgovor na to šta se tačno dešavalo", rekla je Kolundžija za skupštinskom govornicom u popodnevnoj raspravi i zatražila da nadležne institucije utvrde činjenice i istinu o tom događaju.

Ona je rekla da postoje razlike u viđenju tih zbivanja i zatražila da nadležni utvrde činjenice na koje neće biti moguće različito gledati.

Nada Kollundžija je navela i da ne želi da polemiše povodom uvreda, kletvi i kvalifikacija koje su izneli poslanici SRS-a za skupštinskom govornicom.

"Hoću da verujem da vi tražiti odgovor na pitanje, a ne odgovor koji će zadovoljiti vas, i hoću da verujem da tražite odgovor koji će biti istina, a u tome imate nasu podršku", poručila je Kolundžija.

G17: Očekuju pun izveštaj

Šefica poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da očekuje pun izveštaj o svemu što se dešavalo na mitingu radikala, kao i tragičnoj smrti jednog od učenika demonstracija 29. jula u Beogradu.

Grubješićeva je novinarima rekla da se nada da će taj izveštaj stići u najskorije vreme.

Ona je rekla da se rad parlamenta može odblokirati samo dogovorom opozicije i vladajućih stranaka, ali da je za to potrebna volja obe strane.

Kako je navela, vladajuća koalicija ima volju, želju i nameru da se sa opozicijom dogovori oko svih važnih stvari o kojima treba raspravljati, ali da je osnovna funkcija parlamenta da donosi zakone.

Grubješićeva je podsetila da je na dnevnom redu više veoma važnih međunarodnih sporazuma i navela da, ako opozicija misli da to nisu važne stvari zbog kojih bi parlament trebalo da počne normalno da funkcioniše, onda se ne zna kako je moguć dogovor.

LDP: Dačić je neodgovoran

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je danas osudio neodgovoran način na koji se ministar policije Ivica Dačić obratio parlamentu povodom incidenata na protestu radikala povodom hapšenja Radovana Karadžića.

"Devet redova nekog šturog, nesuvislog obrazloženja i tri reda funkcija kojima se potpisao ispod besmislica koje nam je poslao", rekao je Jovanović novinarima u skupštini.

On je rekao da je Srbiji potreban ministar policije koji će reći ko je odgovoran za to nasilje - da li su odgovorni organizatori ili policija koja je prekoračila ovlašćenja.

"Treba nam ministar policije koji će preuzeti odgovornost za rad svojih ljudi i izaći pred parlament i staviti tačku na agoniju u kojoj se Srbija nalazi više od mesec dana", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.