Izvor: B92, 09.Mar.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Zakon do kraja aprila

Beograd, Rim -- Zakon protiv diskriminacije biće donet do kraja aprila, rekao je u emisiji "Utisak nedelje" ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Zakon protiv diskriminacije biće donet zajedno sa svim preostalim zakonima koje parlament treba da usvoji da bi Srbija dobila pozitivnu ocenu za "belu šengensku listu", rekao je u "Utisku nedelje" ministar Dačić. On smatra da crkve ne treba da se mešaju u politiku, ali da imaju pravo da iznose svoje mišljenje.

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je na telefonskoj sednici Vlade pristao da se predlog tog zakona povuče iz procedure jer je pretpostavio da je o tome već postignut dogovor i demantovao je da je poslanička grupa Socijalističke partije Srbije imala dogovor sa nekim iz SPC da ne glasa za taj zakon.

Intergrupa traži vraćanje Zakona

Vraćanje Predloga zakona protiv diskriminacije od Vlade Srbije zatražila je i Intergrupa Evropskog parlamenta za prava homoseksualaca i lezbijki.

"U zemlji koja nastoji da bude članica Evropske unije neprihvatljivo je da manjine budu diskriminisane, uključujući i diskriminaciju zasnovanu na seksualnoj orijentaciji," rekao je Majkl Kešman, predsednik Intergrupe.

"U svakom slučaju, postoji neki razlog. Razlog je verovatno taj što su sve verske zajednice tražile da se rasprave određeni članovi. I neka se rasprave, nemam ništa protiv, ali sa mnom o tome niko nije razgovarao. I ja vam još jednom kažem, to nije skinuto zbog SPS-a,” rekao je Dačić.

On smatra da crkva ne sme da se meša u politiku, ali da to ne isključuje pravo da iznosi svoje mišljenje.

"Crkva treba da daje svoje mišljenje o tome, i SPC i Katolička crkva i islamske zajednice imaju pravo da iznose svoje mišljenje, o tome treba da se razgovara u preceduri koja prethodi pre donošenja zakona, i ne vidim da u tome ima bilo šta loše,” dodao je on.

LDP: Dodatno prolongiranje

Liberalno-demokratska partija ocenila je danas da je najava da će zakon o zabrani diskriminacije biti usvojen krajem aprila neprihvatljiva.

Stranka je saopštila da je time, umesto najave da će Predlog biti vraćen u Skupštinu Srbije u roku od sedam dana, problem samo dodatno prolongiran.

"Izjava zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova (Ivice Dačića) je pokušaj da se skandal dodatno razvodni, a da se udar na pravni sistem izveden prošle nedelje skloni iz fokusa javnosti. Time se, nažalost, i suština problema, osnovne vrednosti društva i potrebe građana guraju u drugi plan", naveo je LDP.

Stranka je istakla da Srbija ne sme biti država "u kojoj sile van institucija upravljaju i opstruišu donošenje zakona, niti zemlja u kojoj 'ministarstvo sile' najavljuje donošenje, ili odlaganje donošenja, Zakona protiv diskriminacije".

Traži se stenogram sa sednice Vlade

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom i Koalicija protiv diskriminacije pozvali su predsednika Srbije i Vladu da odgovore da li je Sinod SPC ili neko iz tog tela kontaktirao sa predsednikom ili sa nekim iz njegovog kabineta povodom Zakona protiv diskriminacije, koji je povučen iz procedure.

Takođe, Jukom i Koalicija protiv diskriminacije traže od državnih organa, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, uvid u odluku Vlade o povlačenju Zakona protiv diskriminacije iz procedure, kao i stenogram sa sednice Vlade na kojoj je ta odluka doneta.

Danas je održan i protest tim povodom u centru Beograda, o čemu možete da čitate u posebnoj vesti.

Papa protiv diskriminacije

U Rimu poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI zabrinut je zbog nedovoljnog interesovanja za "humane i duhovne ideale" i pozvao na odbacivanje netolerancije i diskriminacije.

Papa, koji je posetio Kapitol, sedište opštine Rim, ocenio je da "večni grad" nudi "lice multietničke i multiverske metropole" u kojoj je integracija ponekad "teška i složena".

U Rimu su u poslednje vreme učestali napadi na imigrante, čime je pogoršana atmosfera u gradu koji od aprila 2008. vode desničari.

Papa se založio za poštovanje "pravila građanskog suživota" i odbacivanje "svih oblika netolerancije i diskriminacije".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Zakon do kraja aprila

Izvor: RTV Pink, 09.Mar.2009

Zamenik premijera najavljuje nastavak rada na usvajanju Zakonu o diskriminaciji. . . Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da veruje da će Predlog zakona o zabrani diskriminacije, koji je privremeno povučen iz skupštinske procedure,...

Nastavak na RTV Pink...

Dačić: Zakon protiv diskriminacije do kraja aprila

Izvor: 24sata, 09.Mar.2009

On je za B92 rekao da je na telefonskoj sednici Vlade pre nekoliko dana pristao da se zakon povuče iz procedure, jer je pretpostavio da je o tome već postignut dogovor.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.