Dačić: U 2013. ćemo živeti bolje

Izvor: B92, 02.Jan.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U 2013. ćemo živeti bolje

Beograd -- Premijer Dačić izjavio za B92 da će građani u 2013. za nijansu živeti bolje, jer veruje da će Srbija imati "možda najveći privredni rast u regionu."

Premijer Srbije o prevremenim izborima koje "prognoziraju" opozicione stranke i ne razmišlja.

"Mislim da je najvažnije da narod ima jedan osećaj da vlada, koja deluje, razume probleme sa kojima se narod suočava, da je vlada spremna da deli sudbinu svoga naroda kada je reč o tome kako se živi. Znači, apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je neprihvatljivo da vlada živi bolje nego što živi narod."

B92: Kada bi Vas sada neko na ulici pitao da li ćemo u 2013. živeti bolje, šta biste mu Vi rekli?

"Mislim da hoćemo, zato što postoje brojni projekti i investicije koji će sigurno biti realizovani u sledećoj godini, koji će neminovno dovesti do rasta bruto društvenog proizvoda. Očekujem da u 2013. za razliku od 2012. Srbija ima možda najveći privredni rast u regionu. Ali to su sve mali pomaci, to su sve pomaci od jednog, dva, tri, četiri posto. Nama je najmanje neophodno da 2015. i 2016. - znači pri kraju našeg mandata, rbija ima najmanje pet posto privrednog rasta godišnje kako bi ljudi mogli da osete da bolje žive. Toga sigurno ne može da bude ako Srbija prekine sa evropskim integracijama."

B92: Kako će se u 2013. rešavati problem Kosova i Metohije? Iz tehničkog dijaloga ostalo je da se reše pitanja telekomunikacija i električne energije. Da li očekujete da će početi politički deo dijaloga?

"Politički dijalog je otvoren time što je dijalog podignut na politički nivo. To je bi predlog samog predsednika Republike Tomislava Nikolića kao i što je bio njegov predlog da ja vodim taj dijalog. Kao što znate ja se nisam previše radovao. Teme o kojima smo do sada govorili su se odnosile na postizanje dogovora o realizaciji onoga što je do sada dogovoreno. Sledeći sastanak 17. januara će biti korak dalje. I to će biti upravo ove teme koje se spominju u dokumentima koje sada spremaju predsednik Republike, vlada i skupština da usvoje.početkom januara. To je paralelizam institucija i ono što je Ketrin Ešton rekla, meko za prištinske uši, posebnost Srba na Kosovu. Ono što se uspe da se dogovori u tim razgovorima, trebalo bi da bude pretočeno. U Zakon o suštinskoj autonomiji Kosova, jer je to tako definisano Rezolucijom 1244 i tako bi bilo rešeno da li je sve to u skladu sa Ustavom. U čemu su postojale osvnovne primedbe ili razlike, u principu, koji je zasmetao raznima koji su čitali ovaj dokument jeste to da treba prekinuti tehnički dijalog i da u suštini ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno."

B92: Kada očekujete da ćemo dobiti datum za početak pregovora?

"Datum ćemo dobiti ako uspemo da napravimo dobar balans između jedne i druge dinamike. Dinamike evropskih integracija i dinamike ovih pregovora. Međutim, mislim da nije realno da mi do marta ispregovaramo pitanje autonomije Srba na Kosovu. Zato je važno ne prekidati sve te razgovore i imati praktična rešenja koja će omogućiti da idemo dalje."

B92: Da li očekujete poboljšanje odnosa u regionu i da li će doći do susreta Vas i hrvatskog premijera Zorana Milanovića?

"Mislim da je veoma važno uraditi neke stavri kako ne bismo predaleko otišli u međusobnom udaljavanju, što nam nije u interesu. Interes je da imamo korektne odnose i dobru saradnju. Tako da očekujem susret sa Milanovićem, u prvoj polovini godine."

B92: Kakvi su odnosi u Vladi Srbije, kako sarađujete pre svega sa SNS?

"Generalno gledano naši odnosi su veoma korektni. Moj radni dan uglavnom počinje susretom sa Aleksandrom Vučićem i između naše dve stranke zaista nije bilo tema oko kojih bismo se svađali ili preglasavali. I ne samo između naših stranaka. Nijedna odluka vlade nije doneta a da to nije bilo jednoglasno."

B92: Da li očekujete da će vaš kabinet imati mandat od pune četiri godine ili će možda biti vanrednih parlamentarnih izbora?

"Ova vlada treba da izdrži sve dok radi svoj posao. Ako ne bude radila dobro svoj posao ne treba ni da postoji. Ovo je životni ispit za svakoga od nas. I za Vučića i za mene. I zato je veoma važno da ne propustimo ovu priliku. Nećemo imati priliku za neke velike popravne ispite. Očekujem da ću svoju 50. godinu dočekati kao premijer."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Građani će živeti bolje u 2013. godini

Izvor: Politika, 02.Jan.2013

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da će građani u 2013. godini živeti bolje, jer očekuje da će Srbija imati najveći privredni rast u regionu, kao i da će naša zemlja dobiti datum za početak pregovora sa EU ukoliko uspostavi balans između dinamike u evrointegracijama i pregovora...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.