Dačić: Srbija nema granicu sa Kosovom

Izvor: Blic, Tanjug, 18.Sep.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nema granicu sa Kosovom

Ministar unutrašnjih poslova i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija sa Kosovom i Metohijom nema granicu, pa stoga ni graničnu policiju, i da nema nameru da je ima.



"Prema Kosovu i Metohiji postoji samo administrativna linija, koju ne obezbeđuje granična policija, jer Srbija tu liniju ne smatra granicom, već administrativnom linijom koja od strane nekih država pokušava da se predstavi kao državna granica", rekao je Dačić na obeležavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana granične policije.

On je dodao da, i u vreme evropskih integracija, Republika paralelno čuva i svoje nacionalne i državne intrese.

Prema njegovim rečima, MUP će ostati dosledan Rezoluciji 1244 i nacionalnim interesima zemlje i učiniće sve što je u njegovoj moći, da situacija na Kosovu i Metohiji bude mirna i stabilna, a da Srbija bude faktor stabilnosti u Regionu.

On je ponovio da je među prioritetnim ciljevima Vlade posebno apostrofirana odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i protiv svih drugih oblika ugrožavanja bezbednosti Srbije i sigurnosti njenih građana.

"Učinili smo mnogo na planu ispunjenja uslova postavljenih na putu ka integracijama u EU, i potpuno se približili konačnoj viznoj liberalizaciji", rekao je Dačić i dodao da je važan korak na tom putu uspešna borba protiv kriminala i korupcije, bezbednost granica i dokumenata.

On je istakao da Srbija veliku važnost pridaje međunarodnoj i regionalnoj saradanji ocenivši da zajednički rad sa susednim državama u velikoj meri podiže nivo bezbednosti u regionalnom okviru.

Dačić je ukazao da je u svetlu rasta prekograničnih organizovanih kriminalnih delatnosti - ilegalnih migracija, krijumčarenja narkoticima, oružijem, ali i terorizmom, uloga granične policije, kao subjekta u celokupnom sistemu bezbednosti države - nesporna.

"Granična policija je integralni deo u lancu MUP-a, koja svojom delatnošću pre svega kontroliše i obezbeđuje državnu granicu i ona će uz primenu savremenih propisa i procedura dati pun doprinos u ostvarivanju efikasne bezbednosti državne granica, države i zapadnog Balkana", zaključio je Dačić.

Načelnik granične policije Nenad Banović rekao je da u okviru te uprave radi oko 40.000 ljudi na 40 graničnih prelaza, zahvaljujući čijem radu "Srbija može mirno da spava, jer su granice bezbedne".

Načelnik Banović povodom dana pogranične policije uručio je ministru Dačiću Zlatnu plaketu.

Velike plakete Banović je uručio državnom sekretaru MUP Draganu Markoviću, šefu kabineta ministra policije Branku Lazareviću, direktoru policije Miloradu Vejoviću i njegovom zameniku Branislavu Mitroviću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.