Izvor: B92, 05.Jul.2009, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Presedan centrale Interpola

Beograd, Sarajevo -- Ministar policije Ivica Dačić kaže da je apsolutni presedan odluka Interpola da suspenduje poternice Srbije koje su raspisane za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

"Ministarstvo pravde i naš Interpol će učiniti sve da se ova situacija razjasni", rekao je Dačić. Direktor biroa Interpola za Srbiju Miloš Oparnica je rekao da "crvene" Interpolove poternice protiv okrivljenih u slučaju "Dobrovoljačke ulice", nisu obustavljene, ali privremeno neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prosleđivane drugim zemljama, dok spor oko tog slučaja ne bude rešen.

"Privremeno nije dozvoljeno distribuiranje tih poternica kroz Interpolov sistem dok ne bude doneta konacna odluka u vezi tog slučaja", rekao je Oparnica.

Oparnica je pojasnio da poternice nisu obustavljene, "jedino što one nisu vidljive" Ta dokumenta može obustaviti samo organ koji ih je izadao, a to je sud, podsetio je on.

Prema Oparnici, Interpol, policija ni jedne države, pa ni neka međunarodna organizacija, ne ulaze u pravnu sadržinu valjanosti poternica, već dok uslovno rečeno, spor traje, ti dokumenti neće biti slati ostalim zemljama.

Po Oparnici, srpski ogranak Interpola je predložio zajednički sastanak svih zainteresovanih strana kako bi sva pitanja u ovom slučaju bila rešena.

Generalnom sekretarijatu Interpola su, takođe prosleđena i tri dopisa u kojima je objašnjen pravni osnov za izdavanje crvenih poternice, razlozi i sve neophodne činjenice koje mogu pomoći u donošenju prave odluke.

Mi smo ukazali na sve činjenice, u saradnji sa Ministarstvom pravde Srbije, kazao je Oparnica.

"Takođe, stvar koja je nama pravila problem jeste činjenica da je u obrazloženju privremene odluke Generalnog sekretarijata o zabrani distribuiranja poternice pisalo da država 'A' ne može raspisati poternicu protiv državljanina države 'B', ukoliko nije saglasna država 'B'."

To, po Oparnici, "uvodi veliki presedan u proceduru same međunarodne organizacije i, faktički, daje mandat koji ona nema, a to je da ulazi u suštinu stvar, tj. u pravni deo".

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine je u četvrtak saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su "crvene poternice" organa Srbije protiv državljana BiH u tzv. slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

Međunarodne poternice su raspisane, između ostalih i za bivšim članovima ratnog predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem.

Kljujić o poternicama

Član ratnog Predsedništva BiH Stjepan Kljujić, koji se nalazi na listi državljana BiH za kojima je Srbija raspisala poternice, izjavio je da to pitanje "nije samo pitanje grupe državljana BiH koje Srbija sumnjiči, već pitanje suvereniteta" i dostojanstva BiH.

"BiH ne štiti svoje građane, kao što to radi Srbija za svoje", rekao je Kljujić i naveo da je Srbija za svog košarkaša Miladina Kovačevića, "koji je učinio invalidom jednog Amerikanca, dala milion maraka mita porodici tog Amerikanca da se Kovačević pusti na slobodu".

"Dobrovoljačka nije samo sudbina ljudi koji su osumnjičeni, to je pitanje dostojanstva države BiH", izjavio je Kljuić za Dnevni avaz.

On je zaključio da BiH vode "činovnici, a ne državnici", a oni ne štite ni državu ni građane.

Komentarišući informaciju prema kojoj je glavna centrala Interpola u Lionu privremno obustavila raspisivanje poternica iz Srbije za građanima BiH, Kljujić je naveo da je "Interpol shvatio da Srbi zloupotrebljavaju tu instituciju".

"Ovako srbijanska vlast samo sprovodi Miloševićevu politiku. Zar Ivica Dačić nije Miloševićev naslednik u stranci. Boris Tadić stalno govori da podržava BiH, a drukčije deluje u Banjaluci", rekao je Kljuić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.