Dačić: Ponašaćemo se evropski, spomenika neće biti do 17. januara!

Izvor: S media, 30.Dec.2012, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ponašaćemo se evropski, spomenika neće biti do 17. januara!

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu biti uklonjen do 17. januara, za kada je u Briselu predvidjen nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Reagujući na poziv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se srpske vlasti ponašaju u skladu sa evropskim kriterijumima, Dačić kaže da će se Srbija upravo tako i ponašati.

"Mi ćemo se upravo ponašati evropski - to znači sklonićemo taj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << spomenik, nisam siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika", rekao je Dačić.

On je naglasio da je lokalnoj vlasti ponuđeno da sama ukloni spomenik, najkasnije do 17. januara, kada se u Briselu nastavlja dijalog Beograda i Prištine.

"Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje poginulim u napadima na policiju i vojsku 2000. i 2001. godine podignut je u novembru.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je danas Srbiju da se u slučaju spornog spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu "ponaša evropski". Opširnije OVDE

Povodom poziva Ramuša Haradinaja, Kancelarija za KiM podseća da je na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih deset godina uništeno i oskrnavljeno 150 crkava i manastira i da su "čak iskopavane i razbacivane kosti" iz grobova. Opširnije OVDE

(S media, RTS)

Foto: Beta, Emil Vas, EV

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.