Izvor: B92, 06.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nismo rezervni igrači

Beograd -- Lider socijalista Ivica Dačić izjavio da je cilj SPS-a da posle izbora bude formirana nacionalno i državno odgovorna vlada.

"SPS nije ničiji rezervni igrač. Naš cilj nije vlast po svaku cenu ili da budemo jezičak na vagi, nama je cilj da budemo politička snaga koja će omogućiti da buduća vlada bude nacionalno i državno odgovorna, da štiti nacionalne i državne interese i principe socijalne pravde, jer su u Srbiji svi zaboravili na običnog čoveka", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dačić.

Prema njegovim rečima, "politička matematika" pokazuje da parlamentarna većina, posle izbora 11. maja, neće biti moguća bez koalicija koje predvode DSS i SPS.

Protest RIK-u i medijima

Koalicija Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija najoštrije je protestovala povodom "ponižavajućeg, neprofesionalnog i neobjektivnog načina prezentovanja početka kampanje" ove stranke u pojedinim beogradskim medijima, saopštio je danas Glavni odbor SPS-a.

Protest je upućen Republičkoj izbornoj komisiji, kao i na adrese više dnevnih listova, uz podsećanje na zakonsku obavezu o ravnopravnom predstavljanju svih učesnika na parlamentarnim izborima.

Zatražen je ravnopravan tretman sa ostalim strankama kako se ubuduće ne bi desilo da, kako je navedeno, skupovim na kojima je prisustvovalo više hiljada ljudi, mediji daju manji prostor od skupova drugih političkih opcija koji su brojali par stotina ljudi.

On je kazao da socijalisti više nikada neće podržavati bilo čiju manjinsku vladu, te da su spremni na saradnju, ali samo na ravnopravnim osnovama.

"Velike stranke smatraju da bi u budućoj vladi trebalo da bude što manje političkih partnera, ali to nije pitanje za nas. Mi nikoga nećemo zvati, nikome se nećemo nuditi, niti smo sa nekim postigli dogovor o postizbornim koalicijama, jer smatramo da bi bilo neodgovorno pre izjašnjavanja naroda da na takav način govorimo", rekao je lider socijalista.

"SPS je stranka koja ima prošlost, ali sada želi da stavi akcenat na probleme sa kojima se suočava običan čovek u godinama tranzicije", rekao je on i dodao da je SPS u vreme ratova i sankcija uspela za državu da izdejstvuje dva strateški važna međunarodna ugovora - Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244.

"A vlast posle 2000. godine, dakle osam godina posle, gotovo da nije uspela da sačuva ni jednu ni drugu", rekao je Dačić.

"Mislim da su sada to svi shvatili, a to je da ne postoji stabilna politička scena Srbije bez socijalista. SPS je još 2003. godine srušila naš 'berlinski zid' dogovorom sa Vojislavom Koštunicom. Danas u Srbiji ne postoje stranke koje ne mogu međusobno da sarađuju", smatra lider SPS-a.

U nacionalnom smislu, prema Dačićevoj proceni, "danas kada govori Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Toma Nikolić, oni na neki način govore ono što je bila nacionalna politika Slobodana Miloševića i SPS-a iz ranijeg perioda, koju su mnogi od njih napadali".

O tome da li je SPS prihvatljiv koalicioni partner - mogu da odluče samo socijalisti, rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SPS-PUPS-JS: Povratak levice

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2008, 21:37

Sa predizborne konvencije koalicije SPS-PUPS-JS lideri tih stranaka su poručili da je otpočeo veliki povratak socijalista na političku scenu Srbije i da su zemlji neophodni socijalna pravda i dostojanstva, što može da obezbedni jedino ta koalicija.

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.