Dačić: Mogućnost zabrane ulaska u EU nakon odbijanja azila

Izvor: Blic, 31.Maj.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mogućnost zabrane ulaska u EU nakon odbijanja azila

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, tokom posete Belgiji, da je za Srbiju od vitalnog značaja da u toku ove godine ode korak dalje u procesu evropskih integracija, odnosno da dobije status kandidata i datum otpočinjanja pregovora.

Dačić se u Briselu sastao sa članovima Grupe prijatelja Srbije i članovima Radne grupe za vize i Komitetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Zapadni Balkan i upoznao ih sa preduzetim merama na smanjenju broja azilanata i merama za sprovođenje vizne liberalizacije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je ponovio da je vizna liberalizacija za građane Srbije jedna od temeljnih tekovina evropskih integracija i rekao da ćemo uraditi sve kako bismo je sačuvali.

Dačić je naglasio i da postoji mogućnost da će građani kojima bude odbijen zahtev za azil biti na spisku i da će im biti zabranjen ulazak u sve zemlje EU, što znači da se onima koji sada zloupotrebljavaju pravo na azil to više neće isplatiti.

Dačić je istakao da će Srbija, zajedno sa državama članicama Evropske unije i Evropskom komisijom, raditi na merama koje smatramo da bi trebalo preduzeti kako bi bio smanjen broj azilanata.

Na sastanku je potvrđeno da je već došlo do smanjenja broja azilanata, ali je taj broj i dalje veći nego što je bio pre uvođenja vizne liberalizacije.

Dačič je rekao da će biti pojačana kontrola izlazaka građana iz zemlje i kontrola ispunjenosti uslova za putovanje u zemlje EU, a biće urađene i izmene zakonodavstva, koje će omogućiti određeno sankcionisanje onih koji zloupotrebljavaju pravo na azil.

"Najvažnija od svega je to što oni neće dobiti azil u tim zemljama, a evropske zemlje smanjuju novčana sredstva koja daju za te namene i da skraćuju proceduru", rekao je Dačić.

Povezane vesti: Dačić: EU zadovoljna ukidanjem viza i bitkom protiv kriminala
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.