Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daci pozvao Srbe u Gnjilanu da se vrate svojim kućama

Priština -- Predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci je, tokom posete Gnjilanu, uputio poziv lokalnim Srbima da se vrate svojim kućama, ako za to postoje uslovi. Daci je tokom dana na čelu parlamentarne delegacije posetio Gnjilane, gde se posle razgovora sa opšinskom rukovodstvom, kod pravoslavne crkve susreo sa grupom lokalnih Srba. On je Srbima garantovao da će se sve štete sanirati i da će im policija i KFOR pružiti maksimalne uslove za normalan život, apelujući na Srbe da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrate svojim domovima, tamo gde uslovi to dozvoljavaju. "Mislim da medveđu uslugu sebi čine oni koji utiču na Srbe da se ne vraćaju svojim domovima, jer će to narod platiti skupo. Niko ne može da uzime tuđe vlasništvo i u tome ćete imati potpunu zakonsku podršku" rekao je Daci, obraćajući se Srbima u Gnjilanu.

Lokalni Srbi su u razgovoru sa Dacijem zatražili da ih, pre svega, zaštite njihovi albanski susedi, ocenivši da im bez toga ništa ne znači zaštita policije, KFOR-a i političkih stranka. Delegacija kosovskoga parlamenta posetila je i nekoliko spaljenih srpskih kuća u Gnjilanu. Nedžat Daci je prethodno posetio Uroševac, gde je rekao da na Kosovu ima mesta za sve njegove građane, kao i da nezavisnost te pokrajine "nema alternativu". "Zaštita manjina nema alternativu, kao što nema alternativu ni nezavisnost Kosova", izjavio je Daci tokom današnje posete Uroševcu, oko 40 kilometara južno od Prištine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.