Izvor: B92, 30.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li vratiti ambasadore i kada

Beograd -- Prošlo je tri meseca od povratka prvih ambasadora Srbije u Beograd iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Mišljenja o njihovom povratku na posao podeljena su.

Diplomate su vraćene u zemlju na konsultacije, ali nije rečeno koliko će one trajati. U dva politička bloka, koja pretenduju da formiraju novu vladu, različito se izjašnjavaju o normalizaciji diplomatskih odnosa sa pomenutim zemljama.

Dok jedni uporno traže da ambasadori ostanu u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi smatraju da Srbija takvim protestom ne dobija ništa.

Ambasador Srbije u Pragu, koji je 22. maja uručio protestnu notu zbog češkog priznanja nezavisnosti Kosova, poslednji je diplomata koji je vraćen u Srbiju, u skladu sa Akcionim planom koji je Vlada jednoglasno usvojila povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Pre njega, u Beograd je "na konsultacije" vraćeno još 20 ambasadora, a među prvima predstavnici u SAD, Francuskoj i Turskoj.

Andreja Mladenović iz DSS-a protivi se njihovom povratku u ambasade.

On smatra da država mora da bude još odlučnija u osudi priznavanja nezavisnosti Kosova.

S druge strane, navodeći da iznosi lični stav, profesor Dragoljub MIćunović kaže da je vreme da diplomate budu vraćene na posao.

Njihov povratak, smatra on, ni na koji način ne znači da Srbija odustaje od borbe za očuvanje svog integriteta.

Povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo bila je najblaža forma diplomatskog protesta iako je bilo i predloga da se sa zemljama koje su podržale novu državu trajno prekinu odnosi.

Vraćanje diplomatskih odnosa na raniji nivo koristiće Srbiji, ali bi i za taj čin, kao i za svaki potez u diplomatiji, trebalo naći dobar povod, smatra nekadašnji ambasador Srbije Ivo Visković.

I posle povlačenja ambasadora Srbije iz pojedinih zemalja, strani ambasadori u Srbiji ostali su u Beogradu.

Njihove zemlje ih nisu zvale na konsultacije, a Vlada u Beogradu nije tražila da oni napuste Srbiju.

Umesto toga, Vlada je odlučila da najviši državni zvaničnici sa njima prekinu zvanične kontakte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.