Izvor: Politika, 23.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li različak može da nadmaši prkos

DSS je svojim simbolom postigao da se o njima priča, ali je pitanje da li će to biti dovoljno za privlačenje birača, kažu analitičari

Ako je cilj Demokratske stranke Srbije bio da se o njihovom predizbornom simbolu, cvetu različak, priča potpuno su uspeli u toj nameri, slažu se stručnjaci za marketing. Pitanje je, međutim, da li je dovoljno samo da se o njemu priča ili će zahvaljujući ovom cvetu koji, kako kažu u DSS-u, simbolizuje vernost i ljubav uspeti i da pridobiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glasače.

Korišćenje pojedinih biljaka kao predizbornih simbola za Koštuničinu stranku nije nikakva novina. Podsetimo, na decembarske izbore 1993. godine, DSS je izašao sa sloganom „Zrelo je” dok je na plakatima pored ovog slogana bila naslikana i sazrela šljiva presečena napola kako bi se videla koštica. Omladina ove partije dugo je na svom sajtu imala parolu „Zrelo za Evropu – omladina DSS-a” sa slikom dve zrele šljive na plavoj pozadini uokvirene sa dvanaest žutih zvezdica, izvornih članica Evropske ekonomske zajednice.

Onda su ponovo posegli za cvetom 2000. godine. Ostala je upamćena akcija kragujevačkog odbora DSS-a koji je kao simbol otpora Miloševićevom režimu u aprilu 2000. godine organizovao akciju „Posejmo prkos po Srbiji”. Deleći građanima seme prkosa članovi DSS-a su poručivali da je prkos „omiljeno srpsko cveće koje uspeva u nemogućim uslovima, lako se prenosi i brzo širi”.

 „Istina je, DSS je svojim sloganom postigao da se o njima priča. Tviter je pun priča o tom cvetu, razne poznate ličnosti i stručnjaci se u medijima izjašnjavaju o toj hrabroj ideji, ali strateški gledano u pitanju je matrica koju smo mnogo puta videli”, smatra Ivan Milošević, vlasnik konsultantske kompanije MC2 i dodaje da mu to deluje kao da su autor ili autori kampanje odigrali na prvu loptu.

On podseća da su poput DSS-a, iz koga poručuju da su svi su isti, samo oni drugačiji, na isti način i lideri nekadašnje Nove demokratije predstavljali sebe kao crnu ovcu.

„Komunikacijski gledano, jasno je da biračima saopštavaju da su oni jedina prava alternativa, i ovom kampanjom praktično idu direktno na glasove Srpske napredne stranke. Veliko je pitanje da li će u tome uspeti”, ocenjuje Milošević.

On kaže i da mu je sa profesionalne tačke gledišta interesantno kako je jedan tako „plitak” predlog prošao više nivoa odlučivanja ozbiljne stranke poput DSS-a „koja je nekada umela i da pobedi na izborima”. Milošević veruje da je prevagu kod izbora ovog simbola odnelo to što je on ocenjen kao „slatko” ili „simpatično” rešenje.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković deli Miloševićevu ocenu da simbol i slogan DSS-a za ovu kampanju nije najsrećnije izabran.

„Trebalo je pronaći neki slogan koji bi više bio po meri običnog čoveka. Nije dovoljno da slogan samo istakne neku političku stranku nego da on tu stranku predstavi, da zainteresuje ljude za njen program i kandidate. Ovaj cvet nije baš poznat široj publici, a i više bi odgovarao nekoj ekološkoj stranci. Prkos je bio daleko poznatiji i time i bolje rešenje”, ocenjuje Stanković.

Kada je reč o političkoj simbolici cveća, on ocenjuje da crvena ruža, koju su iskoristili socijalisti teško može da bude prevaziđena. Zato je uveren da pokušaj DSS-a da se pronađe neko drugo bilje, ma koliko ono odgovaralo nekoj poruci koju žele da pokažu, teško u ovoj kampanji, koja je prepuna simbolike i informacija, može da zainteresuje nekoga.

„Za slogan nije dovoljno samo da napravi razliku između stranaka već i da zainteresuje nekog potencijalnog birača za tu stranku. Teško je očekivati da to može da uradi cveće koje nije naročito poznato i nema tu težinu u domenu političke simbolike kao neke druge biljke poput maslinove grančice, koja simbolizuje mir, ili ruže”, kaže Stanković i dodaje da mu poruka ove stranke više izgleda kao objašnjavanje kako oni sami sebe vide nego poruka biračima kako bi trebalo da ih oni vide.

J. Cerovina

objavljeno: 24.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.