Izvor: B92, 02.Maj.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li postoji levica u Srbiji?

Beograd -- Na tradicionalnim prvomajskim okupljanima ove godine u Srbiji, poslata je poruka da radnici nikada nisu bili u gorem položaju.

Socijalna pravda, jednaka prava za sve, ili sloboda, pravičnost, solidarnost, jedankost, termini su koji se vezuju za socijaldemoratiju. Veliki broj stranka u Srbiji se poziva na ove vrednosti i predstvalja sebe kao levicu. Ključna stranka vladajuće kolicije, Demokratska stranka, članica je Socijalističke internacionale, a sebe definiše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao stranku levog centra.

Demokrate veruju da se u njihovom delovanju jasno vidi socijaldemokraska orjentacija.

"Činjenica koja to pokazuje je ekonomska kriza i način na koji država reagoval, do te mere da na izvestan način trpi kritike da vuče zemlju u pređašnje doba komunizama, u smilslu podrške preduzećima, podržavljenja, intervencije budžeta i slično, Ali to je jedini mogući način da socijalno zaštitite građane i da ne ostavite potpuno otvoreno tržište za sve vrste uticaja", kaže Jelena Trivan iz Demokratske stranke.

Još jedna članica vladajuće koalcije čeka na punopravno članstvo u Socijlastičkoj internacionali i pozva se na socijlanu pravdu, to je Socijalistička paritja Srbije.

Socijalisti odbacuju krike da su veći levičari u teoriji nego u praksi.

Đorđe Milićević iz SPS-akaže da se ne slaže sa tim mišljenjem.

"Kada je reč o o koaliciji SPS- PUPS- JS politička opcija koja poseban akcenat stavlja na sve zakonske predloge koji se odnose na svakodnevni život građana a pre svega na one koje se odnose na radnike", kaže Milićević.

Novofomirana Socijaldemokraska partija Rasima Ljajića, takođe pripada ovom korpusu. U prilog stranačkoj orijentaciji ide i činjenica da je Ljaić na čelu ministrastva koje se bavi problemima radnika i najugroženijih slojeva stanovništva.

"Moderna levica ili levica je u Srbiji još uvek u povoju. Verujem da će stranka kojoj pripadam i predsednik koji je vodi, Rasim Ljajić, u kratkom periodu pokazati i dokazati da postoji jedna iskrena, istinska i moderna partija evropske levice jer naši prijatelji mi neće zameriti, ja tamo ne vidim baš mnogo ideja prave levice", kaže Meho Omerović iz SDP-a.

Profesor Fakuleteta političkih nauka i potpredsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković objašnjava da se prioriteti stranka menjaju kad dođu na vlast.

"To je sistem političkog tržišta. Mnoge partije su naravno u službi za prava radnika i htele bi da vode socijalni dijalog i poprave položaj zaposlenih, ali sve su te partije na tržištu i imaju sinakure vlasti, da izađu u susret krupnom kapitalu. Jedna je stvar izborna obećanja a druga šta su spremni da urade", kaže Stoijljković.

Zaštitnik građana Saša Janković, povodom Međunarodnog praznika rada, pozvao je državu da se više angažuje u zaštiti prava radnika, a poslodavce da poštuju radnička prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.