Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Božović smenjen

Beograd -- Vlada Srbije imenovala je Ljubinka Nikolića na mesto Vladimira Božovića, dosadašnjeg generalnog inspektora MUP-a za unutrašnju kontrolu.

Vladamir Božović kaže da je taj čovek bio u partiji JUL. Iz Vlade navode da Božović nije smenjen, već da je završen konkurs za to radno mesto, koji je bio ranije raspisan. Sa druge strane, Demokratska stranka ocenila je da Vlada u prelaznom periodu ne treba da vrši kadrovske smene već samo da obavlja tekuće poslove jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više nema podršku građana.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladimir Božović za smenu sa mesta generalnog inspektora MUP-a optužio je upravo ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića.

Božović kaže da ga je Jočić smenio zato što je upravo Božovićeva služba otkrila da je ministar policije zaposlio svog brata od tetke na mesto zamenika upravnika Centralnog zatvora sa falsifikovanim diplomama.

"Tu su ti originalni papiri i ministar je verovatno saznao da smo mi došli do tih papira i da bi preduhitrio zakonske konsekvence koje će morati da podnese i on i njegov brat od tetke Željko Kovačević, koji je inače upravnik Hajata, dakle posebne zatvorske jedinice, u kojoj se nalazi prvooptuženi za ubistvo premijera Đinđića Legija i ostali", rekao je Božović na konferenciji za novinare.

"Obavešten je, dakle, tužilac i mi smo upravo završavali da privedemo Željka Kovačevića i verovatno po saznanju za to ministar je u jednoj rekao bih ishitrenoj svojoj odluci predložio mog protivkandidata za to mesto", rekao je on.

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da generalni inspektor Vladimir Božović nije smenjen već je završen konkurs za to mesto. "Poštovana je procedura i imenovana je osoba koja je najbolje ispunjavala uslove za to mesto", rekao je on, ne precizirajući o kome se radi.

Na to Božović kaže: "Kakva im je to osoba, ako se ministar Bubalo, kao član Vlade, stidi da kaže ime te osobe. A ja ću vam reći ime te osobe. Ime te osobe je bivši julovac Ljubinko Nikolić, predstavnik retrogradnog Miloševićevog talasa u policiji, koji je od 1994. do 2000. radio na poslovima privrednog kriminala, kada je cvetao privredni kriminal, politička ubistva i sve ono što je očitavalo bedu i jad građana Srbije".

Inače, Božović je i ranije optužio ministra Dragana Jočića i rukovodstvo MUP-a za opstrukciju rada Sektora unutrašnje kontrole i "ignorantski stav" prema toj službi.

Prema informacijama iz decembra, na konkurs su se prijavila četiri kandidata, ali od njih samo dvojica zadovoljavaju sve uslove. Odluku o tome donosi Vlada, ali ministar, u ovom slučaju, Dragan Jočić, ima diskreciono pravo da premijeru i Vladi predloži ko bi to trebalo da bude.

DS: Vlada samo tekuće poslove, ne kadriranje

Demokratska stranka osudila je odluku Vlade Srbije da smeni generalnog inspektora MUP-a, Vladimira Božovića, uprkos činjenici da kao vlada koja je izgubila podršku ne može da donosi tako važne odluke.

Vladu zakon obavezuje da u prelaznom periodu obavlja samo tekuće poslove, a ne da vrši kadrovske smene, navodi DS.

"S obzirom na to da parlament nije konstituisan, a imajući u vidu važnost funkcije generalnog inspektora, koji se bavi unutrašnjom kontrolom MUP-a, Vlada je zloupotrebila svoju funkciju i postavila svog čoveka na ovo mesto u trenutku kada nema legitimitet za donošenje odluka i kada ne postoji parlamentarna kontrola rada Vlade", navodi ta stranka.

Demokratska stranka upozorava Vladu da se pridržava zakona i da će sve ovakve odluke koje ne spadaju u tehničke tekuće poslove koji obezbeđuju funkcionisanje države biti smatrane nelegitimnim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.