Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će se igrati s Vlaznimijem

Beograd, Priština -- Sporo rešavanje kosovskog problema utiče na sve oblasti života, a u centru pažnje početkom 2007. su sportisti.

Rukometni klub Kikinda zaradio je novčanu kaznu i suspenziju Evropske rukometne federacije jer nije igrao sa klubom Vlaznimi iz Đakovice. Već u sledećoj rundi žreb je odredio da tim iz Metohije igra sa Naisom iz Niša, a iz Vlada Srbije juče je podržan predlog Rukometnog saveza Srbije da se kosovskom timu doda oznaka SRB. To je, kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 u rukometnom savezu Kosova, za njih neprihvatljivo.

Kikinđanke nisu igrale rukomet na preporuku Vlade Republike Srbije, koja je ocenila da je nastup bez državnih simbola neprihvatljiv.

Pred susret Naise i Vlaznimija, Vlada je podržala zahtev Rukometnog saveza Srbije, upućenog Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF), da se igra na neutralnom terenu, da niška ekipa igra pod zastavom Srbije, a Vlaznimi pod skraćenicom "KOS-SRB".

Vlada nema pravo odlučivanja o sportskim poslovima, ali ministar Predrag Bubalo tvrdi da ponovo neće biti kompromisa. "Vlada, dakle, ne može da se meša u odluke sportskih klubova jer bi na taj način bili kažnjeni klubovi. Može da da preporuku", kaže on.

Na pitanje šta će učiniti ako odgovor EHF-a bude negativan, Bubalo je rekao: "Neće se prihvatiti utakmica."

U Naisi kažu da se normalno trenira i da se klub sprema za takmičenje, a da još nemaju stav o igranju sa Vlaznimijem jer čekaju odgovor Evropske rukometne federacije.

Oštre reakcije sa Kosova

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković prihvatio je preporuku Vlade i spisak zahteva prosledio Federaciji.

Prve reakcije sa Kosova bile su žestoke, što potvrđuje izjava predsednika Rukometnog saveza Kosova Medžita Devaje za B92.

"To je za mene nenormalno, Đurković što traži, to je preterano, suvišno. Zašto da ne igra ekipa iz Niša sa Vlaznimijem iz Đakovice bez opterećenja, bez zastava. Jer ne igra reprezentacija Srbije i Kosova, nego dve ekipe", navodi on.

"A to što traži Đurković da se tako igra, to ne dolazi u obzir apsolutno jer Kosovo je dobilo svoj status pridruženog člana Evropske rukometne federacije kao Kosovo, a ne Kosovo-SRB, kako traži Đurković. To ja apsolutno ne bih prihvatio, a neće ni EHF da prihvati", kaže Devaja.

Kada su zahtevi analizirani, ispostavilo se da je sporna samo jedna tačka. "Neće biti sporno da ekipa iz Niša igra sa zastavom Srbije jer je Niš u Srbiji, ali Vlaznimi, kao deo Rukomet saveza Kosova koji je pridružen član EHF-a, nema svoju zastavu, igraće pod zastavom EHF-a", kaže Devaja.

"Prihvatam i to da se igra i na neutralnom terenu, kao sa Kikindom, ako to već zahteva EHF, ali ne bih nikad prihvatio da pred Vlaznimi stoji oznaka SRB. Ne bi to ni EHF apsolutno, neće oni da se upuštaju u to", smatra Devaja.

Evropska rukometna federacija našla se u teškoj poziciji jer bi još jedna odluka za zelenim stolom ozbiljno narušila regularnost takmičenja.

Zbog toga je u bečkom sedištu te organizacije zainteresovanost za postizanje kompromisa upadljivo veća nego pre mesec dana.

B92 saznaje da Rukometni savez Srbije ima rezervnu varijantu u slučaju da njihove kosovske kolege prihvate većinu uslova.

Konačno rešenje zavisiće svakako od odluke Evropske rukometne federacije, ali je jasno da je kompromis na ovom delu Balkana moguće naći samo ako se spuste tenzije i obezbedi međusobno poverenje.

Mečevi između Naise i Vlaznimija trebalo bi da se igraju između 17. i 25. februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.