Izvor: B92, 11.Jan.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Srbi učestvovati na popisu

Beograd, Gračanica -- Za razliku od Srbije koja je popis odložila za oktobar zbog tehničkih problema, kosovske vlasti ne odustaju od popisa stanovništva i imovine početkom aprila.

Kosovski Srbi i dalje čekaju odluku Beograda o njihovom učešću na popisu.

Vlada tek treba da zauzme zvaničan stav, a Ministarstvo za Kosovo i Metohiju traži rešenje u pregovorima sa međunarodnom zajednicom i izlaz u angažovanju Ujedinjenih nacija koje bi sprovele popis.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Čije će popisne listiće popunjavati - kosovskih vlasti u aprilu ili srpskih u oktobru - Srbi na Kosovu i dalje ne znaju. Kao i pred svake izbore, očekuju jasno uputstvo iz Beograda šta da rade kad im na vrata od 1. do 15. aprila zakucaju popisivači koje šalju vlasti u Prištini.

Građani Gračanice nisu jedinstveni:

Trebalo bi da izađemo da bismo znali koliko smo ostali, jer oni nas vode najverovatnije na manji broj.

A što mora kosovski popis – pa imamo mi naše institucije.

Mislim da ne treba da izađemo i to je suludo koje je objašnjenje. Pa najveći broj Srba sa Kosova i Metohije je proteran i još uvek živi u Srbiji.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Vlada još nije zauzela konačan stav o popisu koje organizuju kosovske vlasti ali je ministar Bogdanović o tome razgovarao sa predstavnicima Evropske unije i Saveta Evrope.

Kao kompromisno rešenje navodi se mogućnost da popis na Kosovu izvrši neutralna institucija, poput agencije Ujedinjenih nacija.

Drugi čovek u tom ministarstvu Oliver Ivanović u svakom slučaju protivi se popisu u organizaciji kosovskih vlasti zbog otvaranja prostora za manipulacije.

"Kako će neko ko je živeo u sred Srbice ili neko ko je živeo u Dečanima, a takvih je bilo Srba - kako će popisati svoje domaćinstvo i svoju imovinu. Jer će tu istu imovinu prijaviti možda neki Albanac? A šta mislite ko će onda ostvariti mogućnost da tu imovinu kroz dogoročan proces ili manipulacije legalizuje?", pita se Ivanović.

On smatra da je veoma važno da se na čitavom Balkanu koordinisano uradi popis uz učešće međunarodne zajednice čime bi se dobilo stvarno stanje posle ratova i raseljavanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.