Da li Skupštinu treba prenositi

Izvor: B92, Beta, 10.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Skupštinu treba prenositi

Beograd -- Deo stručne novinarske javnosti smatra da treba pronaći način za prenošenje sednica Skupštine, što trenutno predstavlja jedan od razloga za prekide sednica.

Tako Đorđe Vlajić, novinar BBC-ja, smatra da su prenosi neophodni zbog toga što demokratske institucije još nisu dovoljno stabilne. S druge strane, Nadežda Gaće, iz NUNS-a, podržava pokretanje parlamentarnog kanala.

Vlajić je, gostujući u emisiji "Uvećanje" na Info kanalu B92, istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građani i birači moraju imati uvid u rad Skupštine i kada se usvajaju zakoni, ali i kada se poslanici politički nadmeću.

"Zašto nekom nije palo na pamet da postavi kamere koje bi bile javno dobro i neka svaka televizija koja hoće, neka se uključi i prenosi. Ko proceni da mu to odgovara, ko hoće 24 sata dnevno, koliko god traje sednica, zašto sad mora da se pravi poseban kanal”, kaže Vlajić.

"Ako je to rešenje, ako je većina za to, u redu je, ja smatram da treba imati i takav uvid zbog krhkih demokratskih institucija u Srbiji, zbog parlamenta koji je krajnje neefikasan”, smatra on.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće podržava ideju da je Srbiji potreban parlametarni kanal i smatra da program Javnog servisa ne bi smeo da zavisi od Skupštine.

"Predlog gospodina Tijanića da samo on ima pravo da mu se posebno plaća nije u redu. Ovog trenutka, ako će to krenuti ka onome što jeste tržišna ekonomija – da ide kao posebni kanal, ili preko kabla, ili posebna emisija šta se dešava u parlamentu – duboko sam uverena, to i jeste stav NUNS-a, da tog trenutka onda Skupština treba da raspiše tender", smatra predsednica NUNS-a.

Savet Republičke radio-difuzne agencije (RRA) saopštio je danas da je potrebno poštovati Zakon o radio-difuziji i Zakon o javnom informisanju u pogledu eventualnog formiranja skupštinskog kanala.

Kako se navodi u saopštenju, Savet RRA je na sednici razmatrao situaciju oko skupštinskih prenosa i pozdravio napore predstavnika Skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije da se usaglase o tom pitanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.