(Da li) Karić pregovara

Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Da li) Karić pregovara

Beograd -- Predsednik Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić kaže da ima dovoljno poslanika da sruši Vladu Srbije.

Karić je rekao da će Vladu rušiti isključivo parlamentarnim sredstvima ako njen rad ne bude poboljšan, u korist naroda i države. "Koštunicu smatram državnikom koji vodi brigu o svom narodu. Koštunica brine o dostojanstvu države, ali u ovoj situaciji i on teško može da zaustavi procese razaranja države", rekao je Karić.

Demantujući da je kupio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanike, Karić kaže da su se PSS-u javili poslanici koji žele da zaštite interese Srbije i ne žele da dozvole da njima bude manipulisano, već žele da zaštite nacionalne i državne interese i spreče uništavanje nacionalne ekonomije. "Nikoga ne kupujemo i ne prodajemo, nikoga ne možemo sprečiti da pređe gde hoće. Ako parlamentarci osećaju da Pokret i ja najbolje odgovaramo osećajima naroda, ko da ih spreči da udruže svoj ugled, egzistencijalni i politički interes s nama?", kaže Karić za "Politiku".

Beta: Karić pregovara

Beta saznaje da Bogoljub Karić s predstavnicima nekoliko stranaka pregovara o saradnji, i to s Novom Srbijom, Socijaldemokratskom partijom, Savezom vojvođanskih Mađara i Sandžačkom demokratskom partijom. U PSS-u nisu želeli da komentarišu te navode.

Kasa: Karić me zvao

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa kaže da ga je Bogoljub Karić zvao na razgovore o saradnji SVM-a i PSS-a. "Zvaničnih kontakata do sada nije bilo, ali poziv sam primio i planiram da razgovaram s Karićem", rekao je Kasa.

"Planiram da razgovaram i s liderom Sandžačke demokratske partije Rasimom Ljajićem i predsednikom Socijaldemokratske partije Nebojšom Čovićem, ali i s Demokratskom strankom, s kojom SVM ima potpisan Protokol o saradnji. Prvo hoću da DS-om vidim kuda plovi ovaj brod", naveo je Kasa.

Ljajić: Trebaju nam dve stvari

Ljajić je rekao da je za njegovu stranku najvažniji dobar izborni zakon koji omogućava samostalan izlazak na izbore, što bi bila garancija da manjine ulaze u Parlament. "Nama su potrebne dve stvari, a to su jak politički partner u Beogradu i dobra saradnja s relevantnim manjinskim strankama", kaže Ljajić.

Da li je kupovina poslanika korupcija

Kupovina poslanika, po Krivičnom zakonu Srbije, nije krivično delo iz oblasti korupcije.

Međutim, poslanik koji se "proda" može biti gonjen zbog zloutporebe službenog položaja, navode stručnjaci. Nemanja Nenadić iz "Transaprentnosti Srbija" kaže da Krivični zakon primanje mita definiše kao zahtevanje ili primanje koristi da bi službena osoba uradila nešto što ne sme ili da ne bi uradila nešto što mora. "Problem kod te definicije jeste što kod poslanika nije moguće tvrditi da oni glasajući na određen način čine nešto što ne bi smeli ili da ne čine nešto što bi morali, što je suština krivičnog dela primanja mita", kaže on.

Prema oceni Betinog sagovornika iz Tužilaštva, kupovina poslanika, odnosno primanje novca za glasanje, moglo bi biti tretirano primenom člana Krivičnog zakona o zloupotrebi službenog položaja. Po toj odredbi, zloupotreba je kada službeno lice, koristeći službeni položaj ili ovlašćenja, pribavi sebi ili drugom kakvu korist. Poslanici koji tajno prime novac za promenu poslaničkog kluba, glasanje ili neglasanje mogli bi biti gonjeni i za eventualnu utaju poreza, navodi Betin sagovornik.

Predlog Krivičnog zakonika, čije se usvajanje uskoro očekuje, primanje mita definiše isto kao aktuelan zakon, a izbačene su odredbe o korupciji u organima uprave, javnim nabavkama, postupku privatizacije, zdravstvu, pravosuđu, prosveti, zloupotreba funkcije branioca ili punomoćnika, o nenamenskom raspolaganju sredstvima iz budžeta i ugovaranje ishoda takmičenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.