Da EU bude pravedna prema Srbiji

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da EU bude pravedna prema Srbiji"

Brisel -- Srpski vicepremijer Božidar Đelić izjavio u Evropskom parlamentu u Briselu da je cilj Srbije da pregovori o članstvu u EU počnu u proleće iduće godine.

Potpredsednik Vlade Srbije očekuje da EU neće biti nepravedna i postavljati nove "obeshrabrujuće prepreke".

Đelić je u izlaganju i raspravi s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, poručio "onima koji su nam toliko puta poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina govorili da će biti čvrsti, ali pravedni kada je Srbija u pitanju, da sada nastave da budu oštri, ali ne i nepravedni".

Poslanici EP su pozdravili hapšenje Ratka Mladića kao "krupan korak" ka približavanju Srbije Uniji, ali su neki tražili objašnjenje kako će Beograd do članstva srediti odnose s Kosovom.

Đelić je naveo da vlasti u Beogradu vide dijalog s Prištinom kao "proces koji će dovesti do pomirenja kroz istorijski kompromis između Srba i Albanaca", naglasivši da Srbija neće priznati jednostrano proglašenju nezavisnost u Prištini, ali i da ne želi da Kosovo "ostane zamrznut sukob".

"Mi želimo obostrano prihvatljivo rešenje i znamo da se ono mora naći pre nego što postanemo članica Unije", objasnio je potpredsednik srpske vlade, ukazavši na to da će "kompromis biti potreban još više Prištini, što će biti od interesa i za EU".

"Spremni smo da razgovaramo o svemu, da budemo savitljivi, predvidiv partner", rekao je Đelić, ali je snažno podvukao da je "crvena linija" to da Srbija nikako neće priznati nezavisnost Kosova, jer bi to značilo "da nas terate da kršimo i sopstveni ustav".

On je poslanike EP informisao i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi izbornog zakonodavstva i zakonu o restituciji.

Đelić je naveo da će Vlada uložiti najveće napore da poboljša ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

Ratifikacija SSP što pre

Đelić je podsetio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada ratifikovalo 18 nacionalnih parlamenata u EU, ali je primetio da nekolicina još okleva, iako je ranije naglašavano da je za to isključivo razlog što Mladić još nije bio u Haškom tribunalu.

Đelić je rekao da se nada da će Evropska komisija 12. oktobra dati pozitivno mišljenje o kandidaturi Srbije i preporuku za otvaranje predpristupnih pregovora i podsetio da je Srbija naporno radila da bi odgovorila na sva pitanja iz Upitnika i potom primila šest tehničkih misija čije preporuke već sprovodi.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao odlučnost Beograda da očuva režim putovanja državljana Srbije u EU bez viza, i da smanji broj ilegalnih imigranata i azilanata.

On je ukazao na podatke EU ureda za statistiku da je u 2010. godini bilo oko šest miliona ulazaka u šengensku zonu državljana Srbije, dok je samo oko 17.700 građana Srbije zatražilo azil u nekoj od evropskih zemalja, da je 98 odsto ovih zahteva bilo odbačeno, i da je broj azilanata od decembra 2010 do aprila 2011. smanjen za 40 odsto.

O istrazi trgovine sa organima

On je pozdravio učešće Euleksa u istrazi o ovim optužbama, ali je podsetio da su svi slučajevi ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji do sada bili predmet rada institucija koje su imale mandat Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi to trebalo da bude slučaj i u ovom pitanju.

Đelić je rekao i da takva međunarodna istraga mora imati nadležnost izvan Kosova, podvukavši da će istraga morati da se obavi u Turskoj, Izraelu, Maroku, Albaniji.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić,   Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.