Izvor: B92, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS za Partnerstvo, protiv NATO-a

Beograd -- Portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević izjavio je da se ta stranka protivi ulasku Srbije u NATO.

Koalicioni partner DSS-a u Vladi Srbije, G17 plus sa druge strane poručuje da nijedna država istočne Evrope nije postala članica EU pre nego što se pridružila Severnoatlantskom savezu. Obe stranke se slažu u jednom- o ulasku Srbije u NATO trebalo bi da odlučuju građani na referendumu.

Iako je pre samo dva dana Demokratska stranka Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila da bi Skupština Srbije trebalo da donese odluku da Srbija ne može biti član NATO, ukoliko Kosovo jednostrano uz podršku SAD-a proglasi nezavisnost, u DSS-u danas pominju referendum kao jedini način donošenja odluke.

Portparol DSS-a Branislav Ristivojević za B92 kaže da dva pomenuta načina donošenja odluke nisu u suprotnosti:

"Prirodno je i normalno je da pre neke odluke na referendumu prethodi neka odluka skupštine. Po našem Ustavu Skupština Srbije nema nikakav problem da raspravlja o bilo kom pitanju i donese zakone ili odluku u bilo kojoj oblasti. Naše je mišljenje da je odluka o pristupanju vojnom paktu, nekom kao što je NATO Pakt, takvog ranga da bi svakako u kranjoj liniji morali i građani da daju svoje mišljenje što svakako ne predstavlja bilo kakvu prepreku da pre toga Skupština o tome raspravlja i donese neku odluku. DSS podržava pristupanje Srbije Programu Partnerstvo za mir, ali istovremeno se protivi pristupanju Srbije NATO Savezu", kaže Ristivojević.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za B92 da Srbija mora da izađe sa jasnim stavom da li želi u NATO ili ima neku alternativu.

Prema Radićevim rečima, ne postoji srednje rešenje kakvo predlaže DSS:

"Ni u kom slučaju stav DSS-a da je moguće ulaskom u Partnerstvo za mir postići puni rezultat u ostvarivanju bezbednosne stabilnsti ne može da bude dovoljan. To je pokušaj stvaranja neke vrste novokomponovane poluneutralnosti koja bi omogućila da se dobije da se dobije širi bezbednosni okvir a da pri tom Srbija ne plati moralnu cijenu pridruživanja NATO", kaže on.

G17 plus se zalaže za javnu debatu o eventualnom članstvu u NATO-u ali ta debata ne sme da bude povod za novu podelu na patriote i izdajnike, izjavila je članica Predsedništva te stranke Suzana Grubješić:

"Moram da dodam da je nelogično da se od 5. oktobra naovamo kroz institucije radi na približavanju Srbije NATO-a da se onda s vremena na vreme šalju poruke javnom mnjenju i da se s vremena na vreme neke stranke udvaraju biračima govoreći da Srbija ne treba da uđe u NATO. Kao što rekoh- to neće biti odluka nijedna pojedinačne stranke, nijednog političara već će to biti odluka građana na referendumu", kaže ona.

Referendum je raspisivan samo u onim zemljama u kojima ulazak u NATO nije bio sporan za građane, kaže Aleksandar Radić:

"Mislim da je u srpskom slučaju bolje doneti odluku na nivou parlamenta jer političari su do sada, naročito oni takozvane nacionalne provinijencije jako mnogo trgovali sa nacionalnim osećajima, stvarali su glasačku mašinu za sebe podražavajući strasti u populaciji. To je s jedne strane možda njima donelo političke poene, s druge strane udaljilo je ljude od mogućnosti da spoznaju šta se zapravo dešava i šta je politička realnost."

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić predstaviće sutra Savetu organizacije NATO u Briselu Prezentacioni dokument o osnovnim ciljevima Srbije u programu Partnerstvo za mir.

Taj dokument sadrži osnovne aktivnosti i ciljeve koje Srbija želi da ostvari učešćem u programu Partnerstvo za mir, kao i izraz njenih stremljenja i interesa u saradnji sa NATO-m. Dokument je jednoglasno usvojila Vlada Srbije 27. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.