Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS predložio ukidanje cenzusa za stranke manjina

Beograd -- Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije u petak je Skupštini Srbije predložila izmene, po hitnom postupku, Zakona o izboru narodnih poslanika kojima se ukida izborni cenzus od pet odsto za stranke nacionalnih manjina i omogućava glasanje u inostranstvu. Izmenama je predviđeno da stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada dobiju manje od pet odsto ukupnog broja glasova na izborima. Predlaže se da broj birača koji glasaju na osnovu posebnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvoda iz biračkog spiska ne ulazi ni u ukupan, ni u konačan broj birača. Položaj stranke nacionalne manjine određivala bi Republička izborna komisija pri proglašenju izborne liste, a na predlog podnosioca liste.

DSS predlaže i da građanima Srbije s prebivalištem u drugoj državi bude omogućeno da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i Crne Gore. Predlaže se da u birački spisak Srbije bude uneto i mesto boravišta birača u inostranstvu, s tim što bi ministarstvo nadležno za poslove uprave vodilo posebnu evidenciju birača u inostranstvu, koja bi služila kao podloga za stvaranje posebnih izvoda iz biračkih spiskova za glasanje van zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.