DSS odlučio - nema ratifikacije ovakvog SSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS odlučio - nema ratifikacije ovakvog SSP

BEOGRAD - Ekspertski tim Demokratske stranke Srbije ocenio je da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU pravno nevažeći i da, bez ponovnog angažovanja Brisela i Beograda na otklanjanju njihovih nedostataka, ne mogu biti ratifikovani u Skupštini Srbije.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i Prelazni sporazum u postojećem obliku nisu saglasni sa međunarodnim pravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Ustavom Srbije, navedeno je u pravnoj ekspertizi DSS-a, koja je danas objavljena na sajtu te stranke.

"Očigledno je da ovi sporazumi sadrže bitne nedostatke koji ih čine pravno nevažećim", istaknuto je u pravnoj ekspertizi.

"Sasvim je sigurno da se bez ponovnog angažovanja ugovornih strana ti nedostaci ne mogu otkloniti", navedeno je u zaključku analize, uz upozorenje da pomenuti sporazumi u postojećem obliku ne mogu biti potvrđeni u Skupštini Srbije.

"Saglasno Bečkoj konvenciji, u trenutku potvrđivanja SSP u Skupštini Srbije mora postojati potpuna saglasnost volja ugovornih strana oko teksta sporazuma. Isto tako, da bi S S P bio potvrđen u Narodnoj skupštini tekst sporazuma mora biti u potpunosti usaglašen sa Ustavom Srbije. Ovo su jasni i jednostavni uslovi bez čijeg ispunjenja SSP neće moći da ostvari svoju osnovnu svrhu, a to je pridruživanje i priprema za pristupanje Srbije Evropskoj uniji", ocenio je pravni tim DSS.

Pravna ekspertiza sporazuma sa EU usaglašena je sa Novom Srbijom, a potom dostavljena i potencijalnim partnerima za formiranje parlamentarne većine - Socijalističkoj partiji Srbije i Srpskoj radikalnoj stranci.

Todorović: Stav SRS jasan - SSP je štetan za Srbiju

Potpredsednik SRS Dragan Todorović izjavio je danas da ta stranka još nije dobila izveštaj eksperata Demokratske stranke Srbije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, ali da je stav radikala jasan - SSP je štetan za Srbiju.

"Mi smo i u vreme kada je parafiran prvi sporazum tvrdili da on nanosi ogromnu štetu Srbiji i da je to prvi korak ka posrednom priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije", izjavio je Todorović Tanjugu.

Odgovarajući na pitanje kakvu reakciju na izveštaj eksperata DSS očekuje od potencijalnih partnera za formiranje parlamentarne većine, Todorović je kazao da veruje da će sve parlamentarne stranke i politički činioci u zemlji insistirati na interesima Srbije.

"To znači - poštovanje Ustava, zakona, parlamentarnih rezolucija, koje apsolutno eleminišu mogućnost da bilo ko iz Srbije, na bilo kakav, neposredan ili posredan način, pristaje na nezavisnost Kosova i Metohije", naglasio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.