DSS na Kosovu sprovodi politiku stranke

Izvor: Blic, 30.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS na Kosovu sprovodi politiku stranke

Mislim da ono što se dešavalo u Beogradu povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i na KiM, nije slučajno i da je koordinirano i rukovođeno iz Beograda i u najvećoj meri bez znanja Vlade, po dogovoru ministra Samardžića i tehničkog premijera, kaže u intervjuu za „Blic" Dragan Šutanovac, ministar odbrane.

Šta zamerate premijeru?

- Pre svega licemerni odnos prema koalicionim partnerima. Iskazao ga je u rečenici da nema poverenja u nas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iako smo do sednice kada njegov predlog nije imao većinu, sve odluke donosili zajedno. Drugo, mislim da je u suštini svog bića antievropejac, čovek koji bi bez ikakvog problema zakočio Srbiju i od nje napravio Kubu. A rečenica u kojoj kaže da će „Srbija u EU doći za mnogo, mnogo godina", ukazuje koliko je njegova politika bizarna, koliko mu je nebitno kako građani Srbije u ovom trenutku žive i na koji način će se lečiti, školovati...

Kada biste bili premijer, koje biste poteze povukli?

- Tražio bih saveznike i na istoku i na zapadu. Autistična politika koju vodi sada tehnički premijer ne vodi ka rešenju bilo kog problema. Podsećam, Rusija se apsolutno protivi formiranju antiraketnog štita u Evropi, a Medvedev je, pre nekoliko dana, primio Kondolizu Rajs u Moskvi i razgovarao s njom.

Otišao bih u Brisel i zbog ekonomske stabilnosti zemlje i života građana, podizanja standarda, tražio pod hitno otvaranje pretpristupnih fondova za razvoj poljoprivrede, zdravstva, školstva, javnog sektora, pomoć i za uređenje medijskog prostora. Siguran sam da bi se tada javili mnogi i optužili me da sam izdajnik, ali nemam nikakvu dilemu oko toga. Svestan sam da premijer, kako je govorio i Zoran Đinđić, ne treba da povlači poteze koji su popularni, već one koji donose rezultat.

Vi ste kandidat DS za premijera?

- Nismo razgovarali o kandidatu za premijera. Ne mislim da će to biti krucijalno pitanje nakon izbora. Bitno je da onaj ko bude vodio vladu ima jasnu politiku i podršku cele vlade, kao i stabilnu većinu u parlamentu.

Da li ste konačno upoznati sa akcionim planom za Kosovo?

- Akcioni plan je dostupan ministrima, ali samo u prostorijama Generalnog sekretarijata Vlade. Imajući u vidu da u slučaju potrebe postupanja po akcionom planu, primat u tome ima vojska, ne vidim kakva je korist od toga da akcioni plan bude dostupan samo ministru, a krije se od vojnog ili policijskog vrha.

Optužuju vas da nije tačno da nemate akcioni plan, kada već pod svojom ingerencijom imate kontrolu nad moćnim vojnim tajnim službama?

- Od Evropske komisije po prvi put dobili smo potvrdu da su Vojska Srbije i vojne službe bezbednosti pod demokratskom i civilnom kontrolom. Oni koji mi zameraju što ne zloupotrebljavam službe zarad ilegalnog dobijanja informacija, samo pokazuju kako bi se oni ponašali da su na mom mestu. Služba do toga može da dođe samo nezakonito. Oni koji zagovaraju takvu politiku, jasno pokazuju kako bi izgledala vlada koju bi oni vodili, to je politika prošlosti u kojoj bezbednosne službe rukovode vladom, medijima, javnim preduzećima, NBS, carinom, finansijskim tokovima...

Kako je Vlada uopšte mogla da prihvati akcioni plan ukoliko ga niko u potpunosti nije pročitao?

- Akcioni plan je usaglašen na nivou onih koji vode pregovore o Kosovu, a ja u te pregovore nisam uključen. Činjenica je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije moraju da imaju taj plan. Svako ministarstvo je uradilo svoj deo plana, u Vladi smo dobili objedinjene te planove, imali smo vremena samo da kratko prelistamo, uz veru da kolege znaju šta rade u svom resoru. Bio sam uveren da će takav predlog, nakon usvajanja u Vladi, biti dostavljen ključnim ministarstvima. Moje sumnje izazvalo je ponašanje ministra Samardžića o čijim potezima nisu upoznati ni predsednik republike, ni Vlada.

Da li je u Vladi pomenuta mogućnost podele Kosova?

- Ne. Nikada nisam sedeo na sastanku gde je razgovarano o podeli Kosova. Ne mislim da podela u ovom trenutku ima podršku u međunarodnoj zajednici. Voleo bih da čujem šta o tome misle Srbi iz enklava.

Da li je samo koincidencija činjenica da su Srbi u Kosovskoj Mitrovici započeli protest ispred zgrade suda, pokušavajući da u nju uđu, 21. februara, na dan održavanja mitinga u Beogradu?

- Ne verujem u slučajnost. Mislim da ono što se dešavalo u Beogradu, tako i na KiM, nije slučajno i da je koordinirano i rukovođeno iz Beograda. Očigledno Samardžić sprovodi veliki deo aktivnosti bez znanja Vlade, a u koordinaciji sa tehničkim premijerom. On glumi gubernatora na KiM u ime DSS.

Tomislav Nikolić optužuje vas da ste pre proglašenja nezavisnosti poručivali svetu da Vojska Srbije neće reagovati i tako ugrozili očuvanje suvereniteta zemlje?

- A zašto on sada ne poruči da će, ukoliko on pobedi, vojska reagovati? Zašto ne kaže javno da će pokrenuti trupe na Kosovo ukoliko SRS osvoji vlast u Srbiji? Mislim da je bolje sto godina razgovarati nego i jedan jedini dan ratovati. U ovoj situaciji MO i vojska učinili su mnogo da Srbija izbegne novi rat.

O koncesiji

- Zarad istine o koncesiji za autoput Horgoš - Požega, pozivam Generalni sekretarijat Vlade da objavi stenografske beleške sa sednice, u kojima se jasno vidi kome je smetalo da se koncesionaru produži rok za 90 dana da ispuni svoje ugovorne obaveze. Žalosno je što zarad uskostranačkih razloga po principu „što gore, to koaliciji DSS-NS bolje", premijer nije dozvolio da se glasa o predlogu ministara iz DS. S druge strane, jasno se vidi da je od završetka radova na tom autoputu, tehničkom premijeru mnogo važnije predizborno slikanje pri početku radova. On, koji je „bio uvek legalista" zarad svoje propagande traži da se ugovor ne ispoštuje. Izražavam sumnju u iskrenost njegovih namera - kaže Šutanovac.

Partnerstvo dovoljno

Hoćemo li ostati vojno neutralni ako pobedi DS?

- Smatram da je „Partnerstvo za mir" sasvim dovoljan okvir za vojnu saradnju Srbije.

Albanija, Hrvatska i, moguće, Makedonija postaće članice NATO. Šta to znači za našu bezbednost?

- Tog trenutka, više od 200.000 vojnika imaće zemlje koje okružuju Srbiju, a koje će biti u sastavu NATO. To je realnost. Smatram da NATO nije pretnja, već partner Srbiji i ne verujem da ćemo ikada više biti suprotstavljeni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Dešavanja rukovođena iz Beograda"

Izvor: B92, 31.Mar.2008, 09:37

Beograd -- Dragan Šutanovac je rekao da ono što se dešavalo u Beogradu i na Kosovu povodom proglašenja nezavisnosti Kosova nije slučajno...Ministar odbrane i funkcioner Demokratske stranke dodao je da je to koordinirano i rukovođeno iz Beograda i, u najvećoj meri, bez znanja Vlade. Šutanovac...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.