Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i SRS: Predlog zakona o pravim haških pritvorenika

Beograd -- Skupština Srbije trebalo bi da u utorak razmatra Predlog zakona o pravima članova porodica haških optuženika. Ovaj predlog poslanicima republičkog parlamenta zajednički će uputiti poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. Predlogom zakona predviđa se obezbeđivanje finansijske pomoći porodicama optuženih dok protiv njih u Hagu ne bude doneta pravosnažna prasuda, kao i finansijska i stručna pomoć optuženicima u pripremi odbrane.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlogu zakona država bi morala da se postara za: isplatu plate ili penzije optuženog članovima njegove najuže porodice, pokrivanje putnih troškova povremenih poseta porodice optuženom, pokrivanje dela troškova telefonskih razgovora, nadoknadu dela troškova za obezbeđivanje dokaza odbrane, nadoknadu troškova stručne pomoći u pripremi odbrane. Zamenik predsednika SRS-a, Tomislav Nikolić, kaže: "Uošte ne vidite neke razumne rokove u kojima se obavljaju istrage, podižu optužnice, obavljaju suđenja, osude i pošalju na vremenske kazne, U slučaju Krajišnika to traje već 4 godine, u slučaju Šešelja godinu dana je već proteklo, a kod nekih i više. Očigledno je da država treba da preuzme brigu o njihovim porodicama."

I dok bi pravo porodice na penziju ili platu važilo za porodice svih optuženika, na finansijsku pomoć države u pripremi odbrane mogli bi računati samo optuženici čije troškove već ne pokriva Haški tribunal, što listu potencijalnih korisnika pomoći praktično svodi na Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Međutim, s obzirom na sve češću praksu haškog tribunala da, zbog smanjenog budžeta suda, zahteva od optuženika da deo troškova svoje odbrane pokriju sami, ne treba isključiti ni mogućnost da se, ukoliko zakon bude usvojen, državi za pomoć obrate i drugi optuženici. Đorđe Mamula iz DSS-a veruje da zakonom treba da bude regulisano i to da se za materijalnu pomoć mogu obratiti samo oni optuženici za koje se prethodno utvrdi da nisu u stanju da sve troškove pokriju sami: "To i u domaćem pravu postoji kao siromaško pravo, dakle mora se omogućiti onima koji nemaju dovoljno sredstava da imaju podršku države. Ovde se službene odbrane plaćaju iz budžetskih sredstava koja se pribavljaju putem poreza. Civilizacijski nivo je došao dotle da svako ko nema dovoljno sredstava, a ima prava na odbranu, treba da dobije pomoć države. Oni za koje se stvarno utvrdi da imaju sredstava, ne bi trebalo da dobiju podršku."

Sudeći po komentarima u skupštini, i poslanici drugih stranaka odobravaju ideju da se zakonski reguliše tretman haških optuženika, naročito u onom delu kojim bi optuženicima bio zagarantovan pristup dokumentima iz državnih arhiva koji bi im mogli biti od koristi za pripremu odbrane. Dragan Šutanovac iz DS-a veruje da bi to motivisalo optužene da se brže dobrovoljno predaju sudu: "Naravno da država treba da stane u zaštitu haških optuženika do momenta dok budu osuđeni. Nadam se da većina neće biti osuđena i da će država na pravi način omogućiti da njihova odbrana dokaže da nije postojala komandna odgovornost, pre svega, oficira VJ i policije Srbije."

Srpska radikalna stranka uputila je i parlamentu državne zajednice predlog sa izmenama postojećeg zakona o saradnji sa Tribunalom u kome se, između ostalog, predlaže da se zakonski uredi obaveza države da od Tribunala traži transfer haških slučajeva na domaće pravosuđe, da se založi za mogućnost da osuđeni izdržavaju kaznu u Srbiji i Crnoj Gori, da se formira kancelarija u Hagu koja bi se bavila pružanjem pravne pomoći optuženicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.