Izvor: Blic, 21.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Zavođenje diktature u Skupštini

DSS: Zavođenje diktature u Skupštini

BEOGRAD - Skupština Srbije, koja je juče trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o ministarstvima, posle čega bi usledila najavljena rekonstrukcija Republičke vlade, ni posle nekoliko pokušaja nije uspela da obezbedi kvorum i započne zasedanje.

Administrativni odbor je na predlog predsednice Skupštine Nataše Mićić odlučio da se poslanicima koji su prijavljeni da učestvuju u radu sednice, a ne učestvuju u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlamenta prilikom utvrđivanja kvoruma ubuduće izrekne prvo jedna, zatim druga opomena, posle koje sledi oduzimanje reči. Poslanicima će za opomene biti izrečene novčane kazne - za prvu 3.000 dinara, za drugu opomenu 8.000 dinara, a za oduzetu reč 16.000 dinara. Ta odluka je, prema rečima Mićićeve, stupila na snagu odmah, ali ni to nije 'pomoglo' da se poslanici DSS i opozicije pojave u sali. Protiv tog predloga bili su poslanici DSS i SSJ, dok predstavnici SPS i SRS nisu prisustvovali sednici Odbora.

Jovanović je na sednici Odbora ocenio da je takva odluka u skladu sa poslovnikom parlamenta i da će njome biti regulisano narušavanje reda na sednici. On je ocenio da je skupštinski poslovnik anahron, jer njegove odredbe limitiraju rad parlamenta i najavio izmene Poslovnika.

- Najbliži smo ideji danskog parlamenta koji raspravlja o zakonima koji su na dnevnom redu, a po okončanju rasprave organizuje se glasanje za svaki zakon i svaki amandman ponaosob. Postoji dan glasanja kada se samo glasa i kada su poslanici prisutni u sali - zaključio je Jovanović.Šef poslaničkog kluba DSS Dejan Mihajlov oštro je protestvovao zbog odluke Administrativnog odbora o sankcionisanju poslanika i ocenio da je takva odluka 'suprotna Poslovniku i da je protivustavna i protivzakonita'. On je najavio da će DSS 'ukoliko dođe do primene te odluke pokrenuti postupak pred nadležnim organima.

- Većina od 131. poslanika je očigledno nesposobna da obezbedi kvorum, pa zato primenjuje represivne mere i uvodi diktaturu i totalitarizam, umesto parlamentarizma - ocenio je Mihajlov. On je dodao da će poslanici DSS 'ulaziti u salu tek kad DOS obezbedi većinu za raspravu o rekonstrukciji Vlade Srbije'. N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.