DSS: Pravna analiza SSP-a

Izvor: B92, 02.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Pravna analiza SSP-a

Novi Sad -- DSS najavljuje "pravnu analizu" SSP-a, koja će, prema navodima iz te stranke, pokazati kako se može doći do kompromisa. Sporazum ne može da se menja, ocenjuju stručnjaci.

Analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazaće na koji način Srbija u razgovorima sa Evropskom unijom može doći do najboljeg rešenja za državne i nacionalne interese, rekao je portparol DSS-a Andreja Mladenović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za DSS u ovom trenutku Sporazum je "pravno pitanje o kome se na taj način mora razgovarati i razmišljati".

"U skladu sa pravnom analizom, razgovaraćemo sa našim koalicionim partnerima i sigurno ćemo doći do kompromisnog rešenja koje će predstavljati i politiku buduće koalicije", rekao je Mladenović.

Objašnjavajući šta znači kompromisno rešenje, Mladenović je naveo kao primer nedavni zaključak Saveta ministara EU kojom potvrđuju teritorijalni suverenitet i integritet Gruzije.

Mladenović je ponovio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpuno legitimna tema za razgovor o formiranju nove vlade i da je DSS spreman da razgovara sa budućim koalicionim partnerima da bi se zajedno došlo do kompromisnog rešenja.

Mladenović je rekao da očekuje da će se formirati koalicija sa radikalima i koalicijom oko socijalista i da će postići saglasnost za jaku i odgovornu većinu u parlamentu.

Prema njegovim rečima, u toku su ozbiljni razgovori o formiranju republičke vlasti, a ovih dana su posebno bili aktivni razgovori sa PUPS-om, posle čega je pitanje povećanja penzija prepušteno ekspertskim timovima.

Mladenović je rekao da tema razgovora o formiranju vlade nije bilo eventualno oslobađanje iz zatvora nekadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, dodajući da tako nešto ni ne može biti tema.

On je naglasio da u DSS-u nikom ne pada na pamet da na taj način traži rehabilitaciju za bilo kog zatvorenika, dodajući da to stranke i ne mogu, već je ta mogućnost u nadležnosti sudova i predsednika Republike.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Beogradu, portparol DSS-a najavljuje da će narodnjaci, socijalisti i radikali tražiti hitnu sednicu Skupštine grada, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Visković: Bez promena SSP-a

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković kaže da bi svaka promena SSP-a dovela do podela u EU, što bi paralisalo pregovore sa Srbijom.

Promena samo jednog zareza u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju traži saglasnost svih 27 zemalja članica EU, pa bi otpočinjanje novih pregovora Srbiju moglo da dovede u situaciju višegodišnjeg čekanja novog SSP-a, kazao je Visković u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

On je izjavio da bi ideja Demokratske stranke Srbije da se u postojeći Sporazum ugradi rečenica da je Kosovo deo Srbije dovela do velike podele unutar Evropske unije, zbog čega bi pregovaranje sa našom zemljom bilo paralisano.

Visković pretpostavlja da zemlje koje su priznale Kosovo ne bi prihvatile takav zahtev Srbije i u tom slučaju od SSP-a ne bi ništa bilo.

"Ugovor ima dva dela, jedan koji je odmah stupio na snagu i drugi koji mora čekati ratifikaciju u zemljama potpisnicama", naveo je Visković.

Nekadašnji ambasador u Sloveniji podsetio je da se prvi deo SSP-a odnosi na trgovinske olakšice, što omogućava prelazni mehanizam, ali je dodao da i to može da se suspenduje ako ne bude pune saradnje s Haškim tribunalom zbog insistiranja Belgije, a naročito Holandije.

Svakako se ne sme zaboraviti da postoje drugi delovi ugovora koji nemaju prelazni mehanizam i bez pune ratifikacije neće moći da se primenjuju, rekao je Visković.

Prema njegovim rečima, ova priča podseća na situaciju u kojoj se nalazila Jugoslavija osamdesetih godina, kada smo sa Evropskom zajednicom potpisali sporazum, ali je tri godine trebalo da ga prihvate neke zemlje.

"Sada se očekuje brza ratifikacija SSP-a u članicama EU i bilo bi krajnje besmisleno da mi ne uradimo svoj deo posla", kaže Visković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.