Izvor: B92, 24.Jul.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: DS pravi spiskove sudija

Beograd -- Poslanici DSS-a optužuju DS da u pojedinim lokalnim odborima pravi spiskove sudija koji su podobni da prođu na predstojećem reizboru. DS demantuje ove navode.

Demokratska stranka Srbije navodi da o tome ima saznanja, koja namerava da dokaže. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, koji je član Demokratske stranke, odbacuje te optužbe. Dok Homen tvrdi da je ovde na delu politička borba, iz Društva sudija upozoravaju da i sami imaju slična saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja dobijaju od kolega iz unutrašnjosti.

Za reizbor sudija ostalo je još oko četiri meseca, a već se govori o spiskovima podobnih i nepodobnih za rad u pravosuđu ubuduće.

Za sada su to optužbe DSS-a, upućene demokratama.

U Skupštini ih je izneo zamenik predsednika Odbora za pravosuđe Miroslav Petković.

"Dobili smo određena saznanja i određene informacije da se u pojedinim gradskim i opštinskim odborima Demokratske stranke prave spiskovi sa imenima i biografijama sudija koji bi trebalo da prođu na predstojećem reizboru”, rekao je Petković.

"Ukoliko se to pokaže kao tačno, mi ćemo se potruditi da širom Srbije proverimo te informacije. Smatramo da neće biti izabrani najdostojniji i najsposobniji, već svakako najpodobniji”, kazao je on.

DS: Nepoznavanje Ustava

Demokratska stranka saopštila je da najoštrije demantuje tvrdnje da njeni stranački organi učestvuju u pravljenu spiskova za izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

"DS sa žaljenjem konstatuje da pojedinci iz Demokratske stranke Srbije pokazuju ozbiljno nepoznavanje Ustava, koji jasno reguliše pitanje sudske nazavisnosti i nalina izbora sudija”, navodi DS.

"DS poziva sve one koji u ime DSS-a daju izjave o ovom pitanju da se prethodno upoznaju sa pravosudnim zakonima, jer će na taj način saznati da je pravljenje bilo kakvih spiskova besmisleno”, zaključuje se u saopštenju.

Petković kaže da se spiskovi iz lokalnih odbora dostavljaju centrali Demokratske stranke i da će DSS nastojati da o tome prikupi i dokaze.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, i sam član DS-a, odbacuje optužbe. On kaže da je sudstvo nezavisno i da reizbor nema veze s politikom.

"Ako bi se tako nešto dešavalo, bilo bi, pod jedan – protivustavno, pod dva – bilo bi krivično delo, i naravno, mi, kao Ministarstvo pravde, ne bismo onda mogli da obavljamo svoju funkciju”, kaže Homen.

"Ponavljam, i da izvršna vlast, da Ministarstvo pravde, želi da izvrši uticaj, nije u mogućnosti da to uradi, jer Visoki savet sudstva sastoji se od sudija, sam bira sudije, a znate da niko ko je sudija ili tužilac, po zakonu i Ustavu, ne može biti član političke stranke”, rekao je on.

"Mislim da ova zakonska rešenja upravo opredeljuju i jasno pokazuju nemogućnost da se takve stvari događaju”, zaključio je Homen.

Da spiskovi postoje, kažu i u Društvu sudija. Predsednica Društva Dragana Boljević ne odbacuje mogućnost upliva politike u reizbor sudija.

"Upravo je to ono na šta smo mi stalno ukazivali, da na kraju može da prevagne i da će prevagnuti u velikom broju slučajeva politika nad izborom kandidata, jer merila za izbor sudija nisu uopšte jasna, nisu uporediva. Na to je ukazala i sama Venecijanska komisija”, upozorava Boljevićeva.

"Prema tome, kada imate situaciju da ne morate da obrazlažete odluku zašto neko od dosadašnjih sudija nije prošao, onda imate široko polje diskrecije da izaberete koga vi želite”, navela je ona.

Pitanje upliva politike u reizbor sudija postavlja se od kada je odluka o prestanku sudijskih funkcija stupila na snagu.

Zakon o sudijama bio je i pred Ustavnim sudom, koji ga nije osporio. Po tom zakonu do kraja godine obaviće se opšti reizbor sudija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DS negira optužbe DSS-a da pravi spiskove za izbor sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2009

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) odbacila je večeras tvrdnje da "njeni stranački organi na bilo koji način učestvuju u pravljenu spiskova za izbor nosilaca pravosudnih funkcija"...Poslanik Demokratske stranke Srbije Miroslav Petković izjavio je danas da ta stranka ima informacije da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.