DS u blokadi, Dinkić ne da pare

Izvor: B92, 06.Mar.2013, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS u blokadi, Dinkić ne da pare

Beograd -- Računi DS u blokadi jer Ministarstvo finansija nije odobrilo sredstva za troškove izborne kampanje, kaže Božidar Đelić. Dinkić: Ne dam da se ispuni zahtev DS.

"Mi smo se kao i sve stranke zadužili za izbornu kampanju i već dva meseca čekamo da nam Ministarstvo finansija da odobrenje za sredstva koja dobijamo iz budžeta. Nadam se da to nije neki pritisak na našu stranku. Kad se to uradi, onda ćemo imati dovoljno sredstava da to pokrijemo", rekao je koordinator Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << resornih odbora DS za RTS.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da neće dozvoliti da se ispuni zahtev Demokratske stranke da se njen dug za izbornu kampanju isplaćuje iz sredstava za redovno finansiranje mesečnih aktivnosti.

"DS traži da se krši zakon (o finansiranju političkih stranaka) i ja to neću da dozvolim", rekao je Dinkić novinarima i dodao da je "zaprepašćen" izjavama ljudi iz DS-a. Prema njegovim rečima, sav novac za kampanju isplaćen je u vreme vlade prethodnog premijera Mirka Cvetkovića.

Dinkić kaže i da je zaprepašćen činjenicom da je DS dobila višemilionski kredit za kampanju od Razvojne banke Vojvodine bez sredstava obezbeđenja, "što nijedan preduzetnik, ni privrednik u Srbiji ne može da dobije".

"Veliko pitanje je kako su mogli da dobiju toliki kredit bez obezbeđenja, a sada traže da se krši zakon da bi vratili taj kredit i to je prosto nedopustvo", ocenio je Dinkić.

Podsetimo, list "Danas" objavio je da su svi računi DS u svim bankama u Srbiji blokirani zbog neizmirenog kredita kod Razvojne banke Vojvodine. Ova banka pokrenule je postupak prinudne naplate 335,4 miliona dinara.

Računi su, kako je naveo taj list, blokirani, jer je DS za potrebe kampanje pred prošlogodišnje majske izbore podigla kredit kod Razvojne banke Vojvodine, a "u predviđenom roku nije ponudila sredstva obezbeđenja", te je "banka pokrenula postupak prinudne naplate".

Agencija: Kampanja se ne plaća iz budžeta

Agencija za borbu protiv korupcije poručila je da kredit koji je stranka dobila za potrebe finansiranja izborne kampanje ne bi trebalo da se otplaćuje novcem koji iz budžeta dobija za finansiranje redovnog rada, već iz drugih izvora finansiranja.

U saopštenju Agencije se navodi da se iz izjave Božidara Đelića i saopštenja Ministarstva finansija, povodom blokade računa te stranke, ne vidi jasno u čemu se sastoji problem.

"Ministarstvo je obavezno da Demokratskoj stranci redovno prenosi sredstva iz budžeta u određenom iznosu na račun koji ta stranka koristi za finansiranje redovnog rada. S druge strane, isplate za finansiranje troškova izborne kampanje je trebalo izvršiti, a prema podacima kojima Agencija raspolaže su i izvršene, u roku od pet dana od proglašenja rezultata izbora", saopštila je Agencija.

U saopštenju se dalje navodi da kredit koji je uzet za potrebe finansiranja izborne kampanje ne bi trebalo da se otplaćuje novcem koji je iz budžeta dobijen za finansiranje redovnog rada, već u skladu sa Zakonom, iz drugih izvora finansiranja koji su političkom subjektu dostupni (članarine, prilozi, prihodi od imovine...).

"Sredstva koja politički subjekti, čiji su kandidati izabrani za narodne poslanike, poslanike i odbornike, dobiju iz budžeta, mogu koristititi isključivo za finansiranje njihovog redovnog rada, a ne i izborne kampanje", ističe se u saopštenju.

Iz Agencije podsećaju da je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti predvideo dve vrste finansiranja političkih subjekata za finansiranje njihovog redovnog rada i finansiranje troškova izborne kampanje. Zakonom je, kako navode, takodje propisano pravo političkih subjekata na finansiranje redovnog rada i troškova izborne kampanje iz budžeta, ukoliko politički subjekti za to steknu uslove (polaganje izbornog jemstva, osvojeni mandati na izborima...), kao i visina sredstava koje će biti isplaćene po tom osnovu.

"Politički subjekti treba da imaju različite račune za finansiranje troškova redovnog rada i svake izborne kampanje u kojoj učestvuju", poručuju iz Agencije.

Zakonom je, kako se dodaje, predviđena mogućnost da politički subjekt sredstva za finansiranje redovnog rada ili troškova izborne kampanje obezbedi zaduživanjem kod banaka i drugih finansijskih organizacija u Srbiji.

"Međutim, pravna priroda kredita nije do kraja jasna u samom Zakonu, jer se na jednom mestu on tretira kao oblik finansiranja iz privatnih izvora, a na drugom mestu, kao oblik finansiranja koji je izdvojen iz podele javnih i privatnih izvora finansiranja", ističe se u saopštenju.

Kako navode u Agenciji, Zakonom nije izričito propisano u kojem roku, sa kog računa i iz kojih izvora sredstava se otplaćuje kredit koji je politički subjekt uzeo radi finansiranja troškova izborne kampanje, što može stvoriti nedoumice u primeni, koje bi trebalo otkloniti preciziranjem odredaba Zakona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: DS ima plan od 30 ekonomskih mera

Izvor: Politika, 06.Mar.2013

Računi stranke u blokadi pošto im Ministarstvo finansija nije odobrilo budžetska sredstva za pokrivanje troškova izborne kampanje..BEOGRAD – Koordinator Centra resornih odbora Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić rekao je da je tačno da su računi te stranke u blokadi pošto im Ministarstvo...

Nastavak na Politika...

Zašto su računi DS u blokadi

Izvor: OkRadio.rs, 06.Mar.2013

Božidar Đelić kaže da je tačno da su računi DS u blokadi, jer Ministarstvo finansija nije odobrilo budžetska sredstva za pokrivanje troškova izborne kampanje. "Mi smo se kao i sve stranke zadužili za izbornu kampanju i već dva meseca čekamo da nam Ministarstvo finansija da odobrenje za sredstva...

Nastavak na OkRadio.rs...

Demokrate i Dinkić u novom okršaju

Izvor: Danas, 06.Mar.2013

Problemi Demokratske stranke sa otplatom kredita kod Razvojne banke Vojvodine (RBV), podignutog za izbornu kampanju 2012, bili su povod za novi politički sukob demokrata i lidera URS Mlađana Dinkića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.