DS timom štiti svoje članove

Izvor: B92, 12.Okt.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS timom štiti svoje članove

Beograd -- DS formirala pravno-medijski tim kako bi svoje članove i funkcionere zaštitila od političkog i medijskog progona, uključujući tu i Olivera Dulića.

Pravni tim DS čine poslanici Janko Veselinović, Maja Videnović, Srđan Miković, Nenad Konstatinović, generalna sekretarka stranke Tamara Tripić, zatim Teodora Vlahović, advokati Aleksandar Todorović i Danijel Tomašević.

Poslanica DS Jelena Trivan poručila je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj tim da u državi traje ozbiljna partijska čistka i hajka na neistomišljenike koja se sa republičkog nivoa prenela na lokalni, gde se, kako je rekla, dešavaju dramatične situacije.

Prema njenim rečima, u uslovima koji danas postoje nemoguće je biti opozicija, jer je borba protiv korupcije postala plašt za borbu protiv neistomišljenika. "DS daje apsolutnu podršku borbi protiv korupcije, ali nažalost faktografski podaci ukazuju da u toj borbi ima elemenata političke hajke", rekla je Trivan.

Kao primer ona je navela da, uprkos tome što krivični zakonik zabranjuje komentarisanje sudskih procesa i oglašavanje nekoga krivim pre nego što mu je presuđeno, samo u poslednjih mesec dana u medijima je objavljeno 30 tekstova u kojima je neko od funkcionera DS oglašen krivim, dok je, kako je istakla, u sedam tekstova odredjena i tačna kazna.

Prema njenim rečima, nije realno da to mediji rade nezavisno od vlade koja ne samo da ne demantuje te informacije, već se uključuje u komentarisanje.

"Navodim primer objavljene informacije da je Mirko Cvetković pobegao iz zemlje, a on kao bivši premijer ima dvadesetčetvoročasovnu pratnju policije. Najmanje što je policija mogla da uradi je da demantuje te navode, a uprkos tome ostala je medijska priča o bivšem premijeru koji se skriva od organa gonjenja", rekla je Trivan.

Ona je kazala da takva medijska kampanja koja ima za cilj kriminalizaciju čitave DS stavlja mrlju na borbu protiv korupcije. Prema njenim rečima, u poslednjih mesec i po dana obavljeno je 109 tekstova u kojima se kriminalizuje DS u 30 tekstova je prekršena pretpostavka nevinosti, u 11 su najavljena hapšenja, a na 26 naslovnih strana tema je bilo kriminalno delovanje DS.

"U takvim okolnostima teško možemo da govorimo o slobodnom radu opozicije i kritici vlasti, jer postoji ozbiljan strah i sumnja da će se ljudi naći na udaru ovakvih medijskih natpisa i izmišljenih krivičnih procesa", rekla je Trivan.

Govoreći o slučaju Dulića, ona je navela da se Dulić prijavio tužilaštvu i da će nadležni organi odlučiti da li će ili neće voditi proces, ali da je u tom slučaju prekršen niz zakona uključujući zakon o informisanju, krivični zakonik i Ustav Srbije.

"Dulić je na 39 naslovnih strana optužen za 11 različitih krivičnih dela, a tereti se za jedan slučaj zloupotrebe službenog položaja", navela je Trivan.

Ona je istakla i da je glavni cilj pravnog tima da zaštiti, pre svega, članove na lokalu koji su izloženi progonu ali da apsolutno neće stajati u odbranu onih koji su prekržili Zakon već samo onih čija su ljudska prava ugrožena.

Pravni i medijski tim DS najavio je danas i da će podneti predlog za ocenu ustavnosti člana 38 Zakona o ministarstvima kojim su omogućena razrešenja pojedinih funkcionera i član 1, 2 i 3 Zakona o dopuna Zakona o vladi čime je uvedena nadležnost vlade prema svim imacioma javnih ovlašćenja medju kojima i prema sudovima, tužilaštvima, nezavisnim regulatornim telima....

DS je pravni tim koji se bavio zaštitom članstva od političkog progona poslednji put imala tokom devedesetih godina, rečeno je na konferenciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS: Progone nas kao 90-tih (VIDEO)

Izvor: S media, 12.Okt.2012

Demokratska stranka stala je u zaštitu svojih članova formiranjem medijskog-pravnog tima zbog, kako se navodi, progona i hajke...U timu DS nalaze se bivša potpredsednica stranke Jelena Trivan, poslanik Nenad Konstantinović, Janko Veselinović i još nekoliko članova parlamenta...-Ovakav tim poslednji...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.