DS neće predložene simbole Vojvodine

Izvor: Politika, 17.Mar.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS neće predložene simbole Vojvodine

SVM glasao za ravnopravnu upotrebu sadašnje zastave pokrajine i srpske trobojke iz 1848. godine

Novi Sad – U iznenadnom obrtu i promeni mišljenja DS-a, Skupština Vojvodine odbacila je juče predlog odluke kojim je bilo predviđeno da u ravnopravnoj upotrebi budu sadašnji simboli pokrajine (zastava sa tri zvezdice i grb) i tradicionalni simboli (srpska trobojka i grb iz 1848). Vladajuće demokrate, koje su ranije najavile podršku, bile su uzdržane u glasanju, LSV je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostao izričito protiv, pa odluka za koju je bila potrebna dvotrećinska većina nije mogla biti doneta. Opozicija je žestoko kritikovala ovakvu promenu stava, navodeći da je DS „slagao” i poneo se „šibicarski”.

Koalicioni partneri u vojvođanskoj vlasti, poslanici SVM-a glasali su „za”, a predsednik te stranke i Skupštine APV Ištvan Pastor rekao je da je sve do pred početak sednice juče ujutro imao uverenje da je dvotrećinski dogovor postignut.

 „I to je postojalo praktično do pred kraj same sednice, kada je DS promenila svoj stav“, rekao je Pastor novinarima posle zasedanja.

Međutim, šef poslaničke grupe DS-a Borislav Novaković tvrdio je juče da demokrate nisu najavile podršku predlogu i da „nijednog trenutka nije postojao dogovor između SNS-a i DS-a”.

 

Predloženi simboli za ravnopravnu upotrebu Foto Tanjug

– Mi smo bili u procesima usaglašavanja i proces je išao u dobrom pravcu ali nažalost nismo mogli do kraja da se složimo – kazao je Novaković.

Kao objašnjenje zbog čega je DS ostao uzdržan, Novaković je rekao da je predlog odluke donet bez širokog konsenzusa o simbolima, navodeći da političku javnost čine ne samo stranke nego i nevladine organizacije i strukovna udruženja. Predstavnici opozicije, koji su prethodnih dana u dva navrata prisustvovali sastancima skupštinskog kolegijuma, podsetili su da je DS tada pristao da podrži predlog, kao i da su za njega podigli ruku na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja APV.

– Rekli su da će glasati, slagali su. Kao najprimitivniji šibicari su se poneli danas na skupštini – izjavio je šef poslaničke grupe SNS-a Predrag Matejin, ocenjujući da je DS izigravanjem dogovora „pogazio tradicionalne simbole Vojvodine i Srbije, zgazio grb i zastavu Srbije”.

Socijalista Pavle Budakov kazao je da ova situacija „pomalo liči na manipulaciju cele skupštine” i da će to imati loše posledice i na njen rad. Budakov je potvrdio da je na konsultacijama kod Pastora, pred početak jučerašnje sednice, bio prisutan Novaković iz DS-a i da je tada na pitanja predsednika Skupštine „da li ima nešto novo, odgovor bio – ne”.

– Posledica ovoga je da, prvo, nemamo realizaciju Statuta u potpunosti. Drugo, nemamo simbole, koji na određen način poštuju tradiciju a nikome ne smetaju – kazao je Budakov (SPS-PUPS-JS-SDPS).

Potpredsednik LSV-a i Skupštine APV Dušan Jakovljev kazao je da je zadovoljan što je njihov stav „naišao na razumevanje“, ali da ne može biti „prezadovoljan” jer nedonošenjem odluke o simbolima ostaje neispunjena statutarna obaveza. On je prethodno na sednici skupštine upitao kako su predlagači odluke predložili „baš ovakve tradicionalne simbole”, ocenjujući da se njima nudi „koncepcija Vojvodine 19. veka”.

Jedan od autora predloga profesor Pravnog fakulteta i član ustavnog odbora dr Slobodan Orlović rekao je da ti simboli vode poreklo iz 19. veka kada su se u čitavoj Evropi dešavale političke promene.

– Ne samo srpski narod nego i drugi slovenski narodi su se borili za što više autonomije i ti simboli izražavaju ujedno taj period a i kontinuitet današnje Vojvodine – kazao je Orlović. 

S. Kovačević

objavljeno: 17.03.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.