Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS napustio Skupštinu Srbije

Beograd -- Demokratska stranka od danas više ne učestvuje u radu Skupštine Srbije i skupštinskih odbora.

Posledice odluke Demokratske stranke videće se tek kada bude sazvana sledeća sednica republičkog parlamenta, gde će, u ionako polupraznoj sali, još 32 poslanička mesta biti upražnjena.

Vladeta Janković, spoljnopolitički savetnik premijera Srbije, rekao je za B92 da nije baš siguran da razume odluku demokrata, kao i da ima utisak da je u DS-u prevagnula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << struja koja je agresivna bez pokrića. Prema njegovim rečima, ta odluka ima posledice i na spoljnu politiku, jer je kroz kontakte sa stranim diplomatama jasno da se ta odluka ne posmatra sa odobravanjem: "Da bi se parlament napustio treba da postoji stvarno jak razlog. Ja ne bih rekao da je slučaj na koji se poziva Demokratska stranka dovoljno jak, a drugo iz parlamenta je relativno lako izići, ali se teško vratiti. Na kraju i ti poslanici iz Sandžaka su doneli neke glasove Demokratskoj stranci, nije ona njih častila. Oni znaju zašto su ga povukli, ja ne mogu da razumem, jer to zapravo ne vodi nikuda. Ništa se praktično nije promenilo, položaj Vlade nije nimalo teži, ni lakši, ali ni teži nego što je bio prekjuče."

Osim političkih posledica, što u zemlji što u inostranstvu, odluka demokrata mogla bi da dovede i do ekonomskih posledica. Guverner Narodne banke SrbijeRadovan Jelašić u emisiji "Kažiprst" Radija B92 ocenio je da će se to prvenstveno reflektovati na donošenje novih zakona: "Ja sam siguran da što se tiče kratkoročnih efekata prvenstveno na monetarnu politiku da neće biti značajnijih, ali što se tiče srednjeg i dugog roka, prvenstveno kažem sa stanovišta donošenja zakona, sprovođenja i tako dalje, ovde može da bude negativnih implikacija. I zato bi jako bilo važno da već, kako i do sada tako i od sada, da bude barem nekog minimalnog dogovora šta je to što treba da se uradi, ako ne već drugo onda da se barem još jedanput podsećaju ljudi šta su radili pre 5. oktobra, odnosno za vreme 5. oktobra."

Politički analitičarSlobodan Antonić za B92 kaže da je odluka demokrata doneta u najboljem marketinškom trenutku. Antonić smatra i da će posledice te odluke zavisiti od toga da li će time demokrate uspeti da okrnje vladajuću većinu, odnosno da li će Vlada biti oborena: "To će zavisiti od toga da li će Demokratska stranka uspeti da nađe nekoga među sadašnjim koalicionim partnerima koga će, recimo, privući sa mogućnošću da izađu zajedno na izbore i onda bi Vlada ostala bez većine. Recimo, Vuk Drašković bi mogao da izađe iz Vlade i time bi Vlada bila na ivici da bude oborena i verovatno bi bila oborena."

Glavni odbor DS-a odluku je doneo u znak protesta zbog odbijanja Administrativnog odbora Skupštine da oduzme mandate Esadu Džudževiću i Bajramu Omeragiću, dvojici poslanika sa Liste za Sandžak. Jedan od njih, Bajram Omeragić navodi, međutim, da to nije pravi razlog odluke demokrata: "Ako ste čuli zadnju rečenicu predsedavajućeg Glavnog odbora rečeno je - mi hoćemo da izbori budu sutra, spremni smo za izbore, hoćemo izbore. To je cilj, to je povod i to je razlog."

Omeragić i Džudžević su, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma sa vladajućom koalicijom, dobili mesta zamenika ministara, da bi se samo nakon nekoliko dana, uprkos objavljivanju u Službenom glasniku, shvatilo da ne mogu da budu i poslanici i zamenici. Ubrzo nakon toga, oni su zadržali poslaničke mandate, tvrdeći da nikada nisu ni stupili na dužnost zamenika. Zbog toga je DS insistirao na sednici Administrativnog odbora na kojoj se raspravljalo o oduzimanju mandata Džudževiću i Omeragiću. Međutim, za oduzimanje mandata bili su samo predstavnici DS-a.

Odluka Glavnog odbora DS-a

Od 348 prisutnih članova GO, protiv odluke koju je predložio potpredsednik DS-a Dušan Petrović glasao je 21 član GO, a šest ih je bilo uzdržano.

Lider stranke Boris Tadić rekao je da odluka GO ne znači da DS napušta Parlament kao instituciju i dodao da DS želi nove parlamentarne izbore, da bude lider demokratskih promena i da formira stabilnu vladu do ulaska u Evropsku uniju.

Tadić je objasnio i šta će dalje raditi 32 poslanika DS-a i kako će se to odraziti na njegovu predsedničku funkciju. "Držaće konferencije za štampu, obavljati poslaničke obaveze, putovati po Srbiji i izveštavati građane koji su im dali mandat da ih zastupaju u Parlamentu kao instituciji. Poštovaću svaku svoju Ustavnu obavezu, potpisaću zakone koji zakonskom logikom dolaze na moj radni sto, ali s posebnim zadovoljstvom sam spreman da potpišem još jednu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora na obrazložen predlog Vlade i premijera", kaže Tadić.

Među članovima GO koji su bili protiv odluke su poslanici Aleksandar Vlahović i Slobodan Vučković, predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović i Zaharije Trnavčević. Mićunović je rekao da DS mora napraviti neki vid protesta zbog kršenja Ustava i zakona, ali da ne treba da znači i neučestvovanje u radu Parlamenta.

"U politici, odluku ne treba zakivati jer se situacije menjaju. Svaku instituciju treba imati i boriti se, biti i u pevačkom društvu i u sportskom društvu, u bilo kojoj organizaciji, i u Parlamentu, svuda se svom žestinom boriti protiv propadanja društva, protiv onoga što Vlada loše čini, i mobilisati građane", kaže Mićunović.

Koštunica: Marketing

Premijer Srbije Vojislav Koštunica navodi da odluka DS-a nije dobra, da je prenagljena i da nije dovoljno promišljena.

"Doneti takvu odluku u trenutku kada Srbija i EU počinju pregovore i kada je otvorena stvarna evropska perspektiva naše zemlje, što je nesumnjiv i veliki uspeh za sve naše građane i državu, po svoj prilici govori o tome da se danas DS rukovodila stranačkim interesima, ili da stvari nazovemo pravim imenom, marketinškim razlozima. Nije dobro što jedna stranka ne želi da deli zajednički uspeh zemlje samo zato što upravo ona nije najzaslužnija za taj uspeh", saopštio je Koštunica.

Petrović: A Đoković?

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović rekao je, gostujući u Vestima TV B92, da odluka Glavnog odbora ne znači povlačenje sa terena, već da članstvo partije kreće u veliku akciju širom Srbije, čiji će cilj biti odlazak vlade Vojislava Koštunice i sprečavanje dolaska radikala na vlast. Komentarišući saopštenje Koštunice, Petrović je rekao da nije čuo da je Koštunica jednu jedinu reč rekao o tome da su Džudžević i Omeragić prestali da budu poslanici, ali da i dalje sede u Parlamentu.

"Isto tako je Koštunica doneo odluku i da Dragiši Đokoviću bude oduzet mandat na protivzakonit način. Koristim priliku da predsednicu Vrhovnog suda Srbije Vidu Petrović Škero podsetim na to šta se dešava s predmetom i tužbom kojom je Đoković pokrenuo upravni spor, koji bi trebao da utvrdi da li je Đoković predao ostavku predsedniku Parlamenta Predragu Markoviću ili ne", kaže Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.