DS najpoželjniji koalicioni partner

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS najpoželjniji koalicioni partner

Savez oko demokrata najšira je koalicija za predstojeće parlamentarne izbore

Na listi pod nazivom „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić” zajednički će na izborima za poslanike Skupštine Srbije nastupiti Demokratska stranka, G17 plus, Sandžačka demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpski pokret obnove, što će verovatno biti najšira koalicija na majskim izborima. Time je otvoreno pitanje da li je Demokratska stranka praktično od donedavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koalicionog partnera Demokratske stranke Srbije preuzela „titulu” najpoželjnijeg koalicionog partnera, odnosno epitet stranke sa najvećim koalicionim potencijalom.

Portparol DS-a Jelena Marković tvrdi da se od parlamentarnih izbora prošle godine promenilo mnogo šta, te da je DS postala „koaliciono najpoželjnija” stranka.

– Došlo je do ukrupnjavanja i pregrupisavanja snaga na političkoj sceni Srbije, gde je postalo jasno da je DS danas jedini pravi stožer demokratskog bloka. Rezultat predsedničkih izbora nedvosmisleno pokazuje da je grupacija stranaka okupljena oko DS-a gotovo izjednačena sa SRS-om, najjačom opozicionom strankom u Srbiji. Stoga je realno očekivati da jedna od ove dve stranke predvodi koaliciju koja će formirati buduću Vladu Srbije – rekla je Markovićeva za „Politiku”. Ona podseća da su demokrate spremne da razgovaraju sa svima koji hoće da se okupe oko pet već poznatih strateških principa – očuvanje integriteta zemlje, nastavak evropskih integracija, poboljšanje ekonomske situacije i životnog standarda građana, borba protiv kriminala i korupcije i završetak saradnje s Hagom.

Međutim, ni mogućnost postizborne saradnje čak i sa dugogodišnjim političkim protivnicima iz Socijalističke partije Srbije nije, sudeći bar po nedavnim izjavama čelnika DS-a, potpuno isključena, budući da politički analitičari ukazuju da bi upravo SPS ovoga puta mogao da bude „jezičak na vagi”. Ipak, „Politika” nezvanično saznaje da deo starog, „opozicionog članstva” DS-a osuđuje aktuelnu politiku stranke koja ne isključuje dogovor sa strankama Miloševićevog režima.

Politički analitičari gotovo da ne ostavljaju nikakvu mogućnost da bi bilo koja od dve najveće stranke u Srbiji – Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka – mogla samostalno da sastavi novu vladu. Takođe predviđaju i da sledeći premijer neće biti Vojislav Koštunica, kome su to već poručili i Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, ipak smatra da DSS-u neće biti moguće tako lako oteti titulu koaliciono najpoželjnije stranke, bez obzira na nedavni naizgled definitivan razlaz sa DS-om.

– Ukoliko se Koštunica svojom retorikom ne bi nepovratno udaljio od Demokratske stranke, zadržaće mogućnost da ponovo od njega zavisi formiranje nove vlade, pošto je evidentno da DS neće moći sam da je formira. Sa druge strane, on ima otvorenu mogućnost saradnje sa SRS-om, pa bi veštim potezima mogao da napravi nekakav mostić između narodnjačko-nacionalnog i proevropskog bloka u Srbiji. Ipak, premijersko mesto ni u jednom od ta dva slučaja ne bi trebalo da očekuje – rekao je Nikolić.

Nikolić objašnjava i da DS nije stranka centra, a obično one imaju mogućnost okupljanja širih koalicija.

– Sigurno je da će se oko DS-a grupisati razne male stranke, kao i stranke nacionalnih manjina. Međutim, saradnja DS-a i SPS-a očigledno je na dugom štapu – kazao je Nikolić za „Politiku”.

Jelena Marković, međutim, kaže da se na izbornoj listi „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić” neće naći stranke nacionalnih manjina.

– Koliko mi je poznato, stranke manjina ići će na izbore na svojoj zajedničkoj listi – kazala je Markovića, objašnjavajući da DS nije pregovarao o predizbornoj koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragama Markovića Palme, ali ni sa Liberalno-demokratskom partijom, koja je DS-u takvu saradnju predložila.

Prema mišljenju Milana Nikolića, građani obično znaju da na izborima nagrade stranačke koalicije, jer smatraju da u takvim situacijama političari više misle na dobrobit čitave države, nego sopstvene stranke.

Marko Albunović

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.