DS je u bunilu

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2013, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS je u bunilu

Nisam došao na Skupštinu DS jer su mi spremili specijalni doček – zvižduke i vređanje, rekao je Vuk Jeremić u emisiji Utisak nedelje. Niko nikom nije pretio, tvrdi Aleksandar Šapić.

Bivši član DS i predsednik Generalne skupštine UN kaže da nije došao na današnju programsku skupštinu DS, iako je najavio, jer je smatrao da je “nepristojno” da dolazi posle isključenja, jer je sprečen da nastupi kao delegat i jer mu je bio pripremljen specijalni doček – zvižduci, vređanja, dobacivanje i gađanje.
Jeremić je rekao da ga je na to upozorio jedan visoki funkcioner DS, ali nije hteo da otkrije koji, navodeći da ne želi da ga stavi na “udar pesnice Dragana Đilasa”, predsednika DS.
On je najavio da će se Skupštini DS obratiti posle ocene Ustavnog suda o ustavnosti odluke kojom je DS tražila od bivših ministara da vrate poslaničke mandate – što je Jeremić, kao i Dušan Petrović, odbio, pa je izbačen iz stranke.
“Nije bilo pristojno da dođem kad su me izbacili. DS osećam kao svoju stranku. Nisam hteo sa se pojavim na poziv Đilasa upućen preko medija. Nisam želeo da se pojavim na privatni poziv, jer to nije privatna stvar i privatna stranka (Đilasa), iako njegovo ponašanje to tako ne kategoriše. Vratiću se posle odluke Ustavnog suda, samo što ta Skupština neće biti programska, već izborna i za nju mi neće biti potreban poziv”, rekao je Jeremić.
Šapić, koji je član Predsedništva DS, odbacio je tvrdnje Jeremića i rekao da je on isključen iz DS jer “nije ispoštovao odluku najvišeg organa stranke”. Takođe, rekao je da je Jeremić “jako dobro iskoristio šanse koje su mu se ukazivale, a ponajviše za sebe”.
“To je jedan jedini razlog. Ako od DS napravimo anarhističku organizaciju, onda mi nećemo ni postojati. Jeremić je izuzetno inteligentan, obrazovan i iskusan. Kad je postao ministar bio je anoniman, ali je umeo da iskoristi svaku priliku – iskoristio je priliku 1990-ih da se školuje u inostranstvu (koju mu je ukazala porodica), 2007. je iskoristio priliku i postao ministar, jedan od najmlađih u istoriji, putovao je po svetu, rastao mu je rejting… Slažem se sa stvarima koje je govorio. Kad odete u Zagreb i kažete da je napravljeno etničko čišćenje – to je istina, ali pitanje je da li nam to odgovara ili ne. Kad bojkutujete dodelu Nobelove nagrade kineskom disidentu, kad podnosite rezoluciju o Kosovu u UN, pa Tadić mora to sa Ketrin Ešton da ispravlja… To su stvari koje mi znamo, ali kakvu korist imamo kad bodemo prst u oko celom svetu, osim što nam raste rejting u Srbiji. Od te politike imao je korist samo Jeremić, a ne Srbija”, istakao je Šapić.
Jeremić je na to odgovorio da u DS vlada “potpuni autizam”. “DS danas karakteriše dezorijentisanost i autokratičnost. Pogledajte ko danas predstavlja DS, kakvu politiku ima i kakav plan za izlazak iz krize predlaže. DS se, po mom dubokom uverenju, nalazi u bunilu, ima visoku temperaturu…”, rekao je on.
Šapić je potom kazao da je Jeremić “uvek dobrodošao na svim skupštinama DS”, ali kao gost. “To mu niko ne može zabraniti”, rekao je on i podsetio da je Jeremić duže vreme bio član DS i da je imao prilike da kaže šta je hteo na ranijim skupštinama.
“Mi smo Demokratska stranka i imamo pravila ponašanja. Biti član DS je dobrovoljna stvar i vi automatski prihvatate da se pridržavate njenih pravila – statuta i odluka najviših organa stranke. Nisam advokat Đilasa, niti njegov branilac. DS je donela odluku (o njegovom isključenju) pre mesec-dva, na Glavnom odboru, a na predlog pojedinih odbora iz Vojvodine”, objasnio je Šapić.
Jeremić je zatim naveo da je sa Đilasom i drugim rukovodiocima DS dogovorio da problem oko njegovog isključenja iz stranke bude rešen na “drugi način”. Šapić je na to rekao da “ne zna šta je Jeremić pričao sa Đilasom”.
“Niko njemu nije zabranio da bude poslanik. Samo smo rekli da ne može da predstavlja DS i da mu želimo puno sreće”, naglasio je on i dodao da demokrate žele da u budućnosti sarađuju sa Jeremićem.
Izvor: B92/Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.